7 omkom i trafikken i januar

trygg trafikk

Syv personer omkom i trafikken i januar. – Det er trist å observere at vi starter året med flere ulykker enn i fjor, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Syv omkomne innebærer at én person mer mistet livet på veien enn på samme tid både i 2018 og 2017. I snitt de siste fem årene har åtte personer mistet livet i årets første måned.

– De to foregående årene viste en nedgang i antall omkomne på årsbasis. Derfor liker vi dårlig at vi går inn i 2019 med flere alvorlige trafikkulykker enn på samme tid i fjor. Nå må vi arbeide for å fortsette den positive trenden fra de siste to årene, og gjøre 2019 til et enda mer trafikksikkert år, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Les også:  LESERINNLEGG: Aldri før har så mange spist så mye kake for så lite

Tre av de syv omkomne i januar var fotgjengere, tre var bilførere og én var bilpassasjer. Av de omkomne var fem menn og to kvinner.

– I januar observerer vi en overraskende høy andel fotgjengere som mistet livet i trafikken. Både fotgjengere og bilister må være ekstra oppmerksomme nå på vinteren. Som fotgjenger kan du aldri ta for gitt at bilister hverken ser deg i mørket eller har kontroll på bilen, fortsetter Johansen.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

Sjekk dekkene!
Januar måned har vært en måned med krevende føreforhold mange steder i landet, og vinteren er langt fra over. Trygg Trafikk-direktøren oppfordrer bilister over hele landet til å ta nødvendige forholdsregler. Det innebærer blant annet kontroll av vinterdekkene.

– Mange kjører rundt med farlige dekk uten å være klar over det. Det dreier seg ofte om at mønsterdybden er slitt ned, at luftrykket er for lavt eller at dekkene rett og slett er feilmontert. Sjekk derfor mønsterdybden på dekkene jevnlig! På vinterdekk skal de være minimum tre mm uansett dekktype. Vi i Trygg Trafikk anbefaler imidlertid minimum fire mm mønsterdybde, forklarer han.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Ekstreme forhold
Den siste perioden har det vært varslet om ekstreme værsituasjoner som gjør det ekstra krevende for trafikantene.

– Mange ser dessverre ikke ut til å ta advarsler fra politiet og Statens vegvesen alvorlig. Når det meldes ekstremt glatt føre må du virkelig vurdere å la bilen stå. Det er ikke riktig å utsette deg selv eller andre for livsfare selv om du opplever at bilkjøringen er nødvendig, avslutter Johansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.