Børge Ousland ble årets eventyrer 2019

fri flyt

Hedersprisen gikk til vår tids største polfarer. – Årets eventyrer er en som inspirerer og viser vei, sier fagjuryen.

– Dette er jo som å vinne friluftslivets Oscar. Tusen takk, og takk til alle som ha vært med og stemt, sa Børge Ousland, som fikk stående applaus for et fullsatt publikum under Eventyraften på Chateau Neuf i Oslo. 

I år hadde juryen lagt inn et ekstra spenningsmoment ved at publikum i salen hadde siste avgjørende stemme. Ifølge juryleder Anne-Mari Planke var det uhyre jevnt mellom kandidatene.

Da alle stemmene var opptalt, ble imidlertid klart at hedersprisen gikk til polfareren Børge Ousland, for sin sin 85 dager lange tur over Nordpolen med Mike Horn. Prisen ble mottatt til stående applaus fra et fullsatt Chateu Neuf.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

– Kan jeg dele denne prisen i to?, spurte Børge Ousland fra scenen, og gav like mye av æren for turen til Mike Horn. Han sa at denne turen hadde vært umulig å gjennomføre uten han. 

– Oh, you deserve it, kontret Mike fra salen, som selv mottok Shackleton-prisen denne festkvelden. Eventyraften har blitt hjem til den prestisjefylte kåringen Årets eventyrer og en slags galla-kveld for turfolk i ruta skjorter og skalljakker.

– Hvis vi skal trekke fram en fellesnevner blant finalistene så er det at de har utfordret seg selv i møte med naturen, og tatt et godt steg ut av komfortsonen. Samtidig er det turprosjekter som er gjennomført på en forbilledlig måte og som vi alle kan lære noe av. Også det er en del av vår friluftstradisjon som vi er så stolte av, sier redaktør i UTEmagasinet Gunhild Aaslie Soldal, som har vært en del av fagjuryen. De har også kåret en nykommer i form av rookie-prisen.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Nykommerprisen Årets Rookie gikk til Hedda Kavring. Sommeren 2019 syklet 21-åringen på etthjulssykkel fra Hirtshals til Paris. Det var ikke minste motstands vei med en 35-litersekk på ryggen.

Med turen ønsket den miljøbevisste 21-åringen å vise at det går an å reise på andre måter enn å fly, samtidig med å sette pris på det å reise over store avstander. Prisen kom overraskende på 21-åringen, som studerer biologi ved Universitetet i Tromsø.   

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

– Veldig gøy, sa Hedda, som blant annet fikk med seg utstyrsgavekort til en verdi av 15.000 kroner fra Helsport, Åsnes og Alfa.  Begge vinnerne mottok et et kunstverk av den norske samtidskunstneren Per Fronth, trykket for anledningen. 

Prisen er et samarbeid mellom Åsnes, Alfa, Helsport, og friluftsmagasinet UTE, og fagjuryen har i tillegg bestått av representanter blant annet fra DNT og WWF. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.