Erna Solberg gratulerer Zooca på Sortland med verdens første raudåtefabrikk

zooca

Statsminister Erna Solberg var fredag på besøk på verdens første fabrikk for raudåte som starter produksjonen nå i august. Statsministeren sa hun var imponert over innovasjonskraften i næringen, og at den nye fabrikken vil skape nye og viktige arbeidsplasser og flere eksportinntekter for Norge. 

Raudåte, et ørlite zooplankton, er trolig den største og viktigste marine ressursen på den nordlige halvkulen. På den nye fabrikken som ligger på Sortland i Vesterålen, skal Zooca produsere en helt unik marin olje som klinisk dokumentasjon viser har helt enestående helseeffekter hos mennesker.

Solberg understreket at Norge alltid har vært en stor fiskeri- og sjømatnasjon, og Zooca nå skriver et nytt kapittel i denne stolte historien. Hun sa at det er viktig for Norge at vi utnytter våre fiskeriressurser på en bærekraftig måte, og på den måten skaper nye arbeidsplasser og verdiskaping. Når raudåte i tillegg har vist seg å ha gode helseeffekter, kan det ikke bli bedre. Solberg gratulerte Zooca og gründerne med innsatsen og med ny fabrikk. 

Les også:  Gratis klima- og energirådgivning til innbyggere i Nordland

– Jeg vil takke regjeringen for å ha åpnet for bærekraftig kommersiell fangst av raudåte. Vi hadde ikke kunnet åpne denne fabrikken uten tilgang på tilstrekkelig råstoff. Vi lover å forvalte denne muligheten bærekraftig, og vi lover å skape nye arbeidsplasser og inntekter til Norge, sier adm. dir Siv-Katrin Ramskjell i Zooca.

– Da vi startet i 2002 var det ikke selvsagt at raudåte kunne bli en viktig marin ressurs med svært gode helseeffekter. I samarbeid med forskningsmiljøer ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø, har vi gjennomført banebrytende forskning. Resultatet ser vi i dag – en topp moderne fabrikk, som er strømlinjeformet og fullautomatisert for effektiv produksjon av olje med gode helseeffekter, sier gründer og professor Kurt Tande.

Les også:  Prioriterer Tosenveien mellom Brønnøysund og Grane

– For Sortland kommune er det både anerkjennende og spennende at Zooca valgte å realisere sin nye fabrikk her. Bedriftens kompetanse, vektlegging av og erfaring innen utviklingsarbeid er positivt for regionen og vil kunne gi mulighet for økt aktivitet basert på råstoff fra havet. I kombinasjon med ny teknologi ser vi at det gir grunnlag for nye sjørelaterte produkter av høy kvalitet i et globalt marked, sier ordfører Karl-Erling Nordlund. 

Les også:  Ivar Andreassen fra Bodø ny styreleder i Fiskebåt Nord

Fabrikken starter full produksjon den 30. august og får da besøk av fiskeriministeren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.