7 av 10 vil bruke levende lys i julen

lys julen

I en fersk undersøkelse for Tryg Forsikring svarer 68 prosent at de tenker bruke levende lys inne i julen. – Bruk av åpen ild er den største årsaken til dødsbranner, og levende lys utgjør en ekstra risiko i juletiden, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

I løpet av de to første ukene i desember har sju personer omkommet i boligbrann, og så langt i år har 31 personer omkommet i brann, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

– I julen ønsker vi å gjøre det hyggelig rundt oss med levende lys og fyr på peisen, men bruk av åpen ild er altså den største årsaken til dødsbranner, hvorav de fleste skjer om vinteren, og mange i desember. Julen er også en tid med mye besøk, mye innekos, og mye tid på kjøkkenet. Det viktigste er å ha fungerende røykvarslere, samt slukkeutstyr tilgjengelig hvis ulykken er ute. La aldri stearinlys brenne uten oppsyn, og forlat aldri komfyren hvis kjelen er på kok, sier han.

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

I spørreundersøkelsen, som er foretatt av YouGov for Tryg i desember, svarer 2 av 10 unge voksne under 30 år at de har opplevd brann eller branntilløp i forbindelse med jul eller nyttår.

Slik kan du forebygge brann i julen:

  • Sjekk at røykvarslerne dine virker og at du har fungerende slokkeutstyr.
  • Gå aldri fra komfyren når du lager mat. Installer gjerne komfyrvakt.
  • Sett aldri et tent stearinlys nær brennbart materiale. Gå aldri fra et rom med levende lys.
  • Sjekk at den elektriske julebelysningen er i orden før bruk, og slå dem av når du sover eller ikke er hjemme.
  • Ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin om natten eller når du ikke er hjemme.
  • Ta en sjekkrunde i boligen før du legger deg eller går ut av huset.
  • Lad når du er våken og til stede. Bruk helst originalt ladeutstyr.
Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

Kilde: Bergen brannvesen

Siden DSB startet registreringene av omkomne i brann i 1979 har det i snitt omkommet 61 personer hvert år. Over 80 prosent av alle de omkomne i brann har omkommet i boligbrann.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.