2017 et rekordår for hvitfisk – forventer prisøkning i 2018

sjømat eksport

Norge eksporterte torsk, sei, hyse og annen hvitfisk for 15 milliarder kroner i 2017. Det er en verdiøkning på 8 prosent, eller 1,1 milliarder kroner fra 2016.

Norsk hvitfisknæring satte i 2017 ny eksportrekord, for fjerde år på rad. Økningen har primært kommet fra økt fangst og økte eksportvolum. Økt volum, særlig av sei, har ført til noe lavere eksportpriser, men det har vært en positiv prisutvikling på både hyse og torsk.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

– Torskekvotene har holdt seg stabile, mens seikvotene økte mye i 2017, noe som er hovedforklaringen for reduserte priser på sei. En svekket krone i 2017 har trolig også bidratt til noe av verdiveksten i 2017, samtidig som vi ser at et svakt pund har fått konsekvenser i form av redusert eksport til Storbritannia, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd.

– I 2018 er kvotene på torsk og hyse redusert og det vil bli kamp om råstoffet, noe som sannsynligvis vil føre til en prisoppgang i år, mener Pettersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.