Wish-sjefen: Høyere priser og dårligere utvalg i Bodø om momsfritaket blir borte

wish

Bodøposten.no publiserte nylig nyheten om at Virke Handel raser mot at regjeringen opprettholder momsfritaket på pakker fra utlandet under 350 kroner. Men sjefen i Wish, en av landets største aktører innen varehandel på nett, mener at høye priser og dårlig utvalg blir resultatet om momsfritaket forsvinner.

– Vi i Wish sender årlig over 60.000 pakker til våre brukere i Bodø. Flere tusen pakker til ble sendt til byer i omegn. Om 350,- kr. momsfritaket forsvinner blir dette uheldig for forbrukere i Bodø området, sier Havard Stjernen, Country Manager Nordics i Wish.

Wish er en gigant på netthandel, ikke bare i Bodø men også i resten av Norge. Om momsfritaken blir borte kan de negative konsekvensene bli mange for bodøværinger – og nordmenn.

Les også:  3 millioner ekstra til Nordlandsmuseet i Bodø

– Våre brukere i Bodø setter pris på nær, forbrukervennlig, effektiv og demokratiserende handel, der de kan nå direkte ut til produsent for å få tak i det de trenger. Et eksempel, to av våre mest solgte produktene hos Wish denne sommeren var vifter og air condition, ettersom butikkene i Norge hadde gått tom for disse varene. Alle kan få tak i over 200 millioner produkter direkte fra forhandlere fra hele verden gjennom våres app. Man skal ikke trenge å bo i Oslo for å ha forbrukerfrihet, sier Havard Stjernen.

Les også:  Engelske lydbøker øker

Hvordan blir det uheldig for forbrukere i Bodø om momsfritaket blir borte?

– Det kommer til å bli dårligere utvalg. Vi kan ganske enkelt se til Sverige, der postvesenet satt igjen med rundt en halv million pakker den svenske befolkningen ikke ville hente ut pga de økte kostnadene. Disse komplikasjonene førte videre til at flere forhandlere på våres app nektet å sende pakker til Sverige. I mellom 80 og 90 prosent av markedet for pakker fra Kina forsvant i Sverige, noe som også gjorde at det ikke var noe særlig for staten å hente ut i skatteinntekter. Rapporten fra Oslo Economics som var bestilt av Posten har også gjort en tydelig gjennomgang av konsekvensen av 350-kroners-grensen: effekt for arbeidsplasser er minimal, faktisk må Posten kutte flere arbeidsplasser Norge ellers får opprettet – og inntekter til staten er meget begrenset, sier Havard Stjernen.

Les også:  St. Eystein skole i Bodø feirer 20 år!

– Det er forbrukerne, altså folk flest, som må ta konsekvensene av tiltaket. Det blir mer byråkratisk og det blir også dyrere. Hvis moms og hånteringsavgift på 156kr blir innført blir det i gjennomsnitt 159% dyrere å handle på Wish, avslutter Stjernen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.