Vil ha flere bedrifter til romfartsindustrien i Nordland

nfk

Fylkesrådet foreslår å bruke 11 millioner kroner for å utvikle den rombaserte næringen i Nordland.

Fylkesrådet vil bruke 11 millioner kroner for å skape nye næringer rundt romvirksomheten ved Andøya Spaceport. Finansieringen går til norsk deltagelse i European Space Agency Business Incubation Centre (ESA BIC), 2,7 millioner kroner årlig de neste fire årene.

– Gjennom Kunnskapsparken Bodø skal vi finne de femten beste bedriftene som vi tror vil kunne kan ta del i romfartsindustrien i Nordland, og som vil kunne styrke verdikjeden i denne næringen, forklarer fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.

Les også:  Bodøværinger får mest kaffe for pengene i Nordland

For det handler om ringvirkninger, og det handler om å styrke det romfartsfaglige miljøet ytterligere. Fylkesrådsleder for næring, Bjørn Larsen, påpeker at selskaper som får opptak i ESA BIC får økonomisk støtte, samt tilgang på rådgivning og nettverk, noe som vil sette dem i en posisjon for vekst.

– Vi mener det er svært viktig at en av nodene er lokalisert i Nordland, og at den har et særlig fokus i Andøy kommune. Det vil kunne bidra til å bygge et større miljø av romrelaterte bedrifter i fylket. På sikt vil vi klare å bygge lengre verdikjeder basert på oppskytningskapasiteten på Andøya, underbygger Larsen.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

Eggesvik viser til at akkurat denne satsingen i romfartseventyret, ikke handler om å styrke Andøya Space, men handler om å finne de lokale bedriftene som kan knyttes til denne næringen.

– Norge har en unik muligheten for å bygge en helt ny næring basert rundt oppskytningskapasiteten fra Andøya Spaceport. Andøya Space fyller en nasjonal funksjon, en europeisk funksjon, og en alliert funksjon. Det er viktig at Norge griper denne muligheten og bygger nye verdikjeder rundt denne industrien. Nettopp derfor velger vi å bruke nær 11 millioner kroner på denne kunnskapsnoden. Det vil kunne gi oppstart av nye bedrifter gjennom programmet, og ny verdiskaping og arbeidsplasser i Nordland, avslutter fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.