Statnett legger verdens lengste strømkabel fra Norge til England

strøm

Prosjektet North Sea Link er i rute på tross av utfordringer med korona-krisen. Den 720 kilometer lange strømforbindelsen mellom Norge og England er under bygging, og en unik operasjon i Suldalsvatnet markerer starten på kabelleggingen på norsk side i prosjektet.

– Det er viktig for oss å holde hjulene i gang i prosjektet, og vi er veldig tilfredse med at vi kunne starte opp som planlagt med denne operasjonen, selv når korona-restriksjoner har gitt oss ekstra utfordringer. At vi jobber på som planlagt gir også inntekter til lokale aktører som hotell og annet næringsliv i Suldal, sier Kirsten Faugstad, North Sea Links prosjektleder for kabel.

– Operasjonen på Suldalsvatnet er helt unik. Med en spesialbygget arbeidsplattform på 43×15 meter er det første gang i Norge at denne type operasjon er gjort i så stor skala.  Vi er glad for at arbeidet gikk som planlagt, sier Faugstad.

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

Arbeidsplattformen ble bygget på stedet kun for å legge strømkabelen i Suldalsvatnet. Det er ikke mulig å få skip til innsjøen og derfor måtte denne spesielle løsningen på plass. Delene til plattformen ble fraktet inn til Suldal og en ukes byggetid gikk med til å sette sammen plattformen på Suldalsvatnet. Alt utstyr som må til for å legge kabelen ble installert på flåten og i løpet av 12 timer ble 600 tonn kabel lastet om bord. Kabelleverandøren Nexans har produsert kabelen i Halden og utfører kabelleggingen på norsk side på vegne av North Sea Link prosjektet.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

– Plattformen har alt nødvendig utstyr som man vanligvis finner på kabelleggingsfartøy til havs, og det er et imponerende stykke arbeid som er gått med til både planlegging og bygging. Et krevende terreng og dybden på vannet har vært utfordrende og gjør denne operasjonen til unik i sitt slag i Norge, sier Faugstad.

North Sea Link består av to parallelle strømkabler mellom England og Norge og den totale strekningen på kabeltrasèen blir 720 km når alt står ferdig i 2021. I Suldalsvannet er det lagt 2,8 km parallelle kabler på over 200 meters dyp.

Arbeidet med å få kabelen på plass i sjøen fra Suldal starter i månedsskiftet mai/juni i år. Da legges det rundt 100 kilometer fra Hylsfjorden i Suldal kommune i Rogaland og ut gjennom fjordene til Nordsjøen. Dette arbeidet pågår hele sommeren og utover høsten. I 2021 legges ytterligere 144 km i havet før den norskproduserte kabelen fra Nexans kobles sammen med kabelen som er produsert og lagt av Prysmian på engelsk side.  Prysmian startet å legge kabelen fra England i 2018. I 2021 vil de ha lagt 2/3 av traseen fra England til punktet der Nexans overtar. Prysmian er et italiensk selskap som har ansvaret for å produsere og installere kabelen fra engelsk side.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.