Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

oppskrifter mat

I en tid hvor Norge opplever økonomiske utfordringer med høy inflasjon, høye strømpriser og økte renter, blir husholdningenes økonomi strukket til det ytterste. Etter en kostbar julefeiring og nyttår, vil noen oppleve en strammere start på året. 

Samtidig fortsetter matsvinn å være en betydelig utfordring, med norske husholdninger som kaster betydelige mengder mat hvert år – det kastes omtrent 450 000 tonn mat i Norge årlig. 

Ved å være mer bevisst rundt matsvinn og hvordan vi utnytter de ressursene vi har kan vi spare både miljø og lommebok. 

Kjøkkensjef på Scandic St. Olavs plass, Lars-Robert Rønaasen, jobber daglig med å redusere matsvinn og er godt kjent med håndtering av mat i store kvanta. Han deler oppskrifter som viser hvordan man kan bruke middagsrester til å lage nye og smakfulle oppskrifter, i tillegg til noen verdifulle tips for oppbevaring og håndtering av mat. 

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

– I vår bransje er effektiv bruk av ressurser og mat nøkkelen til suksess. Det samme prinsippet kan anvendes på kjøkkenet hjemme. Å gjenbruke matrester er ikke bare økonomisk, men det er også en kreativ utfordring som kan føre til noen utrolig smakfulle oppdagelser, sier kjøkkensjefen.

Tips og råd for å redusere matsvinn:

  • Planlegg: Sett opp en ukesmeny og planlegg innkjøpene. Dette er kanskje et gjentakende tips, men et råd som forhindrer spontane og unødvendige innkjøp.
  • Bruk oppskrifter: Dette hjelper med å beregne mengder, som igjen gjør at du kaster mindre.
  • Frys og bruk: Frys ned middagsrester og bruk det senere. Supper, sauser og gryter er mat som fint kan puttes i fryseren.
  • Restefest: Har du mye forskjellige rester? Inviter til en restefest! Det er ikke noe i veien for å servere tre middager på en og samme dag, se på det som en tapas. 
Les også:  4. april er gulrotens dag

Tips og råd for oppbevaring av mat:

  • Forstå: Bruk noen minutter på å sette deg inn i ulike holdbarhetsdatoer. Det er en forskjell på «best før» og «siste forbruksdag». For førstnevnte kan maten vare mye lengre enn datoen som står på, bruk «se, lukt og smak»-prinsippet først.
  • Nedkjøling: Riktig nedkjøling vil øke holdbarheten, og alt av middagsrester skal kjøles ned før det settes i kjøleskapet. Dette kan enkelt løses ved å putte maten i isvann for å senke temperaturen raskere.
  • God investering: Gjennomsiktige og lufttette bokser er en god investering, da ser du lettere hva du har og ingenting blir glemt.
  • Forseglet forpakning: Ikke la pålegg ligge i åpen forpakning. Legg det heller i en lufttett boks, da holder det seg bedre. Det samme gjelder for ulike tørrvarer som ris og pasta.
  • Frys brødet: Brød tørker fort ut i skuffen, selv om det ligger i en pose. Et fint triks er å oppbevare ferdigkuttet brød i fryseren og ta ut etter behov. Det tiner fort på benken.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.