ANNONSE: Slik påvirker den globale økonomien den norske økonomien

Eksterne globale faktorer påvirker den norske økonomien hvert sekund, hver eneste dag. Vi skal gå igjennom noen faktorer som er med på å på påvirke den norske økonomien i dag, hvorfor valutakursene endres og hvorfor strømprisene plutselig har blitt så høye.

Globale kriser og til og med nasjonale kriser som foregår på den andre siden av jorda kan påvirke den norske økonomien. Korona pandemien hadde en stor påvirkning på den norske økonomien, og nå har konflikten mellom Ukraina og Russland også hatt stor påvirkning.

Derfor endres valutakursene

I utgangspunktet endres og skapes valutakurser som alle andre priser – nemlig gjennom forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Forskjellen er ganske enkelt at etterspørsel og tilbud faktisk er rettet mot noe annet (kjøp og salg av varer og tjenester i inn- og utland), slik at valuta-etterspørsel og -tilbud fremstår som et biprodukt. Dette betyr igjen at justeringer i valutakurser vil påvirke de underliggende markedene for import- og eksportvarer. Når prisen på utenlandsk valuta stiger, vil eksportørene få mer for varene deres, målt i innenlandsk valuta, og dette kan muligens lokke dem til å sette prisene ned i utlandet.

Hvis etterspørselen er elastisk, vil det komme inn mer fra salget, dvs. mer valuta hentes hjem nå enn før. På importsiden vil det være økt pris på utenlandske varer, som forventes å treffe hjemmemarkedet, begrenser forbrukernes kjøp av importerte varer og dermed behovet for valuta. Når du sjekker online vekslingskurser vil du kunne legge merke til at utenlandske valutaer endrer seg opp mot den norske valutaen.

Hvorfor er strømprisene så høye?

Økende energikostnader i Norge blir påvirket av mye, og er blant annet et resultat av Russlands invasjon av Ukraina og redusert gassforsyning til Europa. Gjennom 17 strømkabler for import og eksport påvirker disse strømmen i Norge – selv om Norge er en stor energistat. I andre halvdel av 2021 var det unormalt lite regn, noe som førte til at regn ikke kunne brukes som «drivstoff» på samme måte som tidligere.

Videre har to nye kabler fra Norge til Europa blittbank levert, noe som forsterker priseffekten, men som kan bidra til å senke ratene om vinteren når det er mindre vann i magasinene.

En iskald vinter og vår bidro også til en økning i mengden kraft som ble brukt til oppvarming, noe som gjør at det er mindre energi igjen enn forventet, noe som gjør at prisene øker for nordmenn rundt om i landet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.