Regnskapsbransjen fortsetter å vokse

Regnskap Norge

Ferske tall fra Finanstilsynet viser at regnskapsbransjen fortsetter å vokse. Nå er det over 12 000 registrerte autoriserte regnskapsførere i Norge:

– Tallene forteller om en stadig mer kompleks hverdag for små- og mellomstore bedrifter. Det handler ikke lenger om å føre bilag, men å forstå krevende regler knyttet til skatt, moms, personalledelse og ikke minst forretningsutvikling, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

Ferske tall fra Finanstilsynet viser at det nå er over 12 000 autoriserte regnskapsførere i Norge. Tallet har vært stabilt over mange år og er svakt stigende.  

Les også:  Ny direktør i SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge

– Det er interessant å konstatere at antallet autoriserte regnskapsfører fortsetter å vokse i Norge. Tallet har vært stabilt og svakt voksende i flere år, noe vi tror vil fortsette, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge: 

– Utviklingen henger sammen med den stadig mer sammensatte hverdagen små- og mellomstore bedrifter møter. Vi ser at behovet har utviklet seg fra ren bokføring til rådgivning og veiledning i mylderet av komplisert regelverk rundt skatt, moms og personalledelse. I tillegg opplever bransjen økt etterspørsel etter rådgivning i tilknytning til forretningsutvikling og ledelse, og ikke minst bærekraftsrapportering og -analyser.

Les også:  Viktig for norsk sjømatnæring å være synlig i Kina

– Parallelt med at det er blitt flere autoriserte regnskapsførere, pågår en konsolidering i bransjen. Det betyr at det blir færre enkeltmannsforetak, og flere større regnskapsvirksomheter. Også denne utviklingen har pågått en stund, forteller Regnskap Norge-direktøren:

– Vi tror denne utviklingen vil fortsette, og gjerne i form av lokalt klynge-samarbeid – dvs. der en liten regnskapsvirksomhet eksempelvis samarbeider tett med et lite rådgivningsbyrå, som svarer på den økte etterspørselen etter sammensatte tjenester. Som regnskapsbedrift må man enten være stor nok eller samarbeide med andre for å tilby et fullt tjenestespekter. Behovet for omfattende tjenester vil fortsatt variere stort fra små og mellomstore bedrifter. 

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

– Trendforskere har tidligere spådd regnskapsbransjens død, med inntoget av digitalisering og kunstig intelligens. Det vi ser er en motsatt effekt, sier Aale-Hansen: – Økt digitalisering bidrar til å effektivisere og kvalitetssikre rutineoppgaver, og frigjør på den måten ressurser til å utføre bedre og mer omfattende analyser og beregninger. For mange bedrifter er en god regnskapsfører en rådgiver for lønnsom drift og utvikling av selskapet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.