Fremfor en skattereduksjon som smøres tynt utover, slik regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2019, ønsker Pensjonistforbundet at skatteletten ikke gjennomføres. Pensjonistforbundet mener at de vel 4,2 milliardene som regjeringen foreslår i redusert skatt, heller bør brukes til blant annet å sikre et økonomisk løft for minstepensjonistene.
Dette var budskapet da Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen og generalsekretær Harald Olimb Norman var på høring om Statsbudsjettet i Stortinget tirsdag.
– Vi sier ikke at vi skal ha mer skatt, men vi sier heller ikke at vi skal betale mindre skatt, sier Harald Olimb Norman, og legger til: Pengene må omdisponeres og brukes der de merkes, fremfor å bli smurt tynt utover.
Den foreslåtte skatteletten utgjør en reduksjon i inntektsskatten på i underkant av 100 kroner per person. For minstepensjonistene, som har så lite å rutte med at de ikke betaler skatt, vil skatteletten utgjøre null.
Forhandlingsrett
Fremfor skattelette ønsker Pensjonistforbundet et løft for minstepensjonistene på 14 500 kroner i året, slik at denne gruppen kommer opp på det som kan karakteriseres som en anstendig pensjon. Det vil utgjøre 823 millioner av de totalt 4,2 milliardene som er foreslått bevilget til skattelette.
Videre ønsker Pensjonistforbundet å gjeninnføre forhandlingsrett i trygdeoppgjøret innenfor en ramme på linje med lønnsveksten. Forslaget anslås å koste omlag 1,7 milliarder i 2019.
Overføringer til kommunene
Stadig flere oppgaver overføres til kommunen, samtidig blir mange av dagens kommunale oppgaver mer krevende enn før. Det betyr også at kommunene må få mer penger, slår Pensjonistforbundet fast.
– Den skatteletten som regjeringen ønsker å gi til næringslivet, bør brukes til å styrke økonomien i kommunene, sier Norman, og legger til at Pensjonistforbundet foreslår å øke overføringene til kommunenes frie inntekter med 1.5 milliarder utover de 2,6 som regjeringen har foreslått.
Digital opplæring
200 000 av dagens pensjonister er analoge. 400 000 er ikke digitale nok til å kunne benytte seg av de digitale tjenestene som finnes.
For å sikre at alle henger med ønsker Pensjonistforbundet at det bevilges 30 millioner kroner over statsbudsjettet til digital opplæring.