Nytt ferdselsforbud skal beskytte dverggåsa

miljødirektoratet

I 2020 kom kun én ny dverggåsunge på vingene. For å beskytte den kritisk trua dverggåsa blir det nå forbudt å ferdes på gjessenes rasteplass på Rørholmen i Alta mellom 1. mai og 15. juni.

– I denne perioden er dverggåsa svært sårbar for forstyrrelser. Nå er det viktig at dverggåsa får ro til å hvile og skaffe seg næring før hekketida, slik at flere nye dverggåsunger kan vokse opp, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

2020 ble tidenes dårligste hekkeår for dverggåsa. Kun én ny dverggåsunge kom på vingene fra bestanden på 80-90 gjess. Dverggåsa er oppført som kritisk truet på rødlista for arter, noe som betyr at risikoen er svært høy for at arten vil forsvinne fra norsk natur i løpet av de kommende 50 årene. Dverggåsa er også truet globalt, og internasjonalt har den status som sårbar. Dverggås er en av 14 arter i Norge som har status som “prioritert art” i henhold til naturmangfoldloven. Dette er arter som skal ha styrket beskyttelse.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.