Slik får du sprø svor

julebord

kal du spise ribbe til jul er du ikke alene. Ifølge en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av MatPrat i 2020, oppgir 46 prosent at de kommer til å spise ribbe på julaften. 

Et godt fettlag i ribba gir høyere temperatur ved steking. Det er den høye temperaturen i fettet som gjør at svoren blåser seg opp og blir sprø. 

– Det er grunnen til at en svært mager ribbe ofte forblir myk, sier Bjørn Tore Teigen, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Salt svoren, for å oppnå et luftig og knasende resultat. Legg gjerne ribba opp ned i litt vann i langpannen slik at svoren sveller. Damping under folie gir også samme effekt. Vannet gjør at rutene i svoren spriker, og svoren gelaterer og går over til en geléaktig konsistens. 

– Ved steking vil temperaturen i spekklaget øke til godt over 100 °C. Det innestengte vannet i svoren begynner etter hvert å dampe og får svoren til å boble. Svoren har på dette tidspunktet blitt til en seig, limaktig gelatinhinne som blåser seg opp, fortsetter han. 

Les også:  Hvordan velge riktig ladekabel for Nissan Leaf

En annen viktig forutsetning for sprø svor er drenering av sjy og flytende fett som siver ut av ribba. Det er her tallerkentrikset kommer inn.

– Legg en asjett opp ned eller litt sammenrullet aluminiumsfolie midt under ribba slik at den blir høyere på midten, da vil kjøttsaften renne bort og du unngår at svoren blir seig, avslutter Teigen.

Sjekkliste for sprø svor:

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

1. Godt fettlag.

2. Krydre en til tre dager før.

3. Drenere (tallerkentrikset).

4. Dampe godt, 230 grader i 45 minutter til 1 time.

5. Varme, 200 grader. Varmluft med grill mot slutten.

6. Ved bruk av grillelement: Pass på! Svoren kan raskt bli brent, og det kan skje på under et minutt. Så sett deg på en krakk, og ikke forlat din post før ribba er ferdig.

Kilde: MatPrat

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.