Ny voldserstatningslov: Tusenvis kan miste retten til å søke erstatning

Eirik Teigstad

I juni vedtok Stortinget den nye voldserstatningsloven. Den avløser dagens regler for å søke kompensasjon etter å ha blitt utsatt for vold eller overgrep, ifølge Dagsavisen.

Innføringen av ny voldserstatningslov vil føre til at tusenvis av ofre for vold og overgrep mister retten til å søke erstatning, mener bistandsadvokat.

– Den nye loven har en frist på ett år etter henleggelse for å søke om erstatning, i motsetning til nåværende lov som kun forutsetter at den ikke er strafferettslig foreldet, sier bistandsadvokat Erik Teigstad til NTB.

Les også:  Røykvarsler og pulverapparat: - En veldig billig livsforsikring

Den nye loven er ikke bare urettferdig for ofre av vold, voldtekt eller overgrep, den kan også være lovstridig.

– Den nye voldserstatnigsloven er dypt urettferdig, dessuten fremstår endringene som grunnlovsstridige, sier advokat Eirik Teigstad til Bodøposten.

Med et pennestrøk vil titusenvis av ofre som nå er erstatningsberettigede nemlig få avvist sine saker uten rettslig behandling.

Men dersom du søker om voldsoffererstatning før loven trer i kraft så vil du imidlertid ikke rammes av de nye reglene. Med andre ord så begynner det å haste for mange:

  1. Den nye loven gjelder bare for saker der første søknad om voldsoffererstatning er sendt etter den nye lovens ikrafttredelse.
  2. Den nye loven har en frist på 1 år etter henleggelse for å søke om erstatning, i motsetning til nåværende lov som kun forutsetter at den ikke er strafferettslig foreldet.
Les også:  Gir over 111 millioner til norsk frivillighet

Les mer om den nye loven om voldsoffererstatning her.

Man vet fortsatt ikke når den nye loven trer i kraft, men det kan for eksempel være fra nyttår, så om du har blitt utsatt for vold, voldtekt eller andre overgrep begynner det å haste.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.