Ny LED-belysning: Norges eldste bryggeri sparer mer enn 100 prosent strøm!

glamox

 Etter utskifting til LED-belysning i Aass Bryggeri sparer bedriften mer enn 100 prosent av energien sammenlignet med det den forrige belysningsinstallasjonen forbrukte. Dette ble gjort mulig med moderne belysningsløsninger levert av Glamox AS, et ledende belysningsselskap.

Glamox utstyrte lageret til Aass Bryggeri, Norges eldste bryggeri, med nye energieffektive takarmaturer som bruker 82 prosent mindre strøm enn lysrørsarmaturene de erstattet. Tidligere var lysene på døgnet rundt og genererte varme som er skadelig for oppbevaring av øl, som igjen førte til økt bruk av airconditioning. Reduksjonen i mengden kjøling var altså avgjørende for energibesparelser på over 100 prosent.

Familieeide Aass Bryggeri i Drammen ble grunnlagt i 1834 og er arnested for noe av det beste ølet og mineralvannet i landet. Før LED-installasjonen inneholdt bryggeriets lagringsområde 400 armaturer. Hver enkelt med to 58-Watt T8 lysrør, som ble slått på i produksjonstiden. Dette forårsaket høye strømregninger og uønsket tilført varme som kunne risikere at ølet eldet for tidlig dersom det ikke ble avkjølt. Følgelig var omfattende airconditioning nødvendig for å opprettholde den optimale lagringstemperaturen på 4-18°C.

Glamox erstattet den konvensjonelle belysningen med 400 energieffektive LED-armaturer utstyrt med sensorer. Disse er styrt trådløst av et lysstyringssystem som programmeres med et nettbrett.

Rehabiliteringsprosjektet var en 1:1-armaturerstatning som gjenbrukte eksisterende installasjonskabler. Resultatet er en belysningsløsning som er både dimbar og styres med bevegelsessensorer som demper lyset når ingen er til stede i bygget.

– Energieffektiv LED-belysning genererer svært lite varme sammenlignet med lysstoffrør. Dette er avgjørende for oss siden varme er bryggernes fiende ved lagring av flasker og bokser med øl. Vi så umiddelbare energibesparelser fra den nye belysningen vår, i tillegg trenger vi ikke bruke klimaanlegget så mye som tidligere. Sluttresultatet er kvalitetslys med høyere lyseffekt, når og hvor vi trenger det, og energibesparelser på over 100 prosent sammenlignet med vår tidligere belysning, sier Marius Ohrvik Olsen, elektriker, Aass Bryggeri.

– En annen stor bonus er at nettverket av nye armaturer vil kreve langt mindre vedlikehold, sier Martin Rafdal, Glamox-konsulent og teamleder på prosjektet.

– Våre armaturer har lang levetid der lysdiodene og de elektroniske komponentene har en gjennomsnittlig levetid på 100 000 timer før de må skiftes, Dette sammenlignet med 12 000 timer levetid for konvensjonelle lysstoffrør gir en besparelse som senker bryggeriets kostnader ytterligere.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.