Nordnet: Storkjøp av aksjefond i knallsterk januarmåned

bjørn erik

Nordnets fondskunder lot seg friste av stigende børser i januar, og kjøpte aksjefond med begge hender. Spesielt norske aksjefond var populære.

Etter en traurig høst, har aksjemarkedene fått en rakettstart i 2019. Nordnets privatkunder nettotegnet fond for 238 millioner kroner i januar. Aksjefond ble kjøpt for 180 millioner, rentefond for 46 millioner og kombinasjonsfond for 12 millioner. Vi må tilbake til januar 2018 for å finne større nettokjøp av fond blant Nordnets kunder.

På topp-tre listen over de mest kjøpte fondene finner vi norske aksjefond: Nordnet Superfondet Norge, Forte Trønder og Alfred Berg Gambak. 

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

– Norske fondskunder liker norske aksjefond. Hjemmemarkedet er kjent og kjært. Hver fjerde krone nordmenn har plassert i aksjefond står i fond som investerer på Oslo Børs, forteller Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Han understreker at norske aksjer kun utgjør 0,3 prosent av verdens børsverdier, og at det derfor er viktig å ha mesteparten av fondsporteføljen i internasjonale fond for å spre risikoen.

Selv om januar ble en sterk måned på Oslo Børs, med en oppgang på 4,5 prosent, steg børsene i de fleste andre land enda mer. Verdensindeksen steg 7,5 prosent (i dollar). Den amerikanske S&P 500-indeksen hadde sin beste januarmåned siden 1987, etter en oppgang på nesten 8 prosent.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

– Jeg er overrasket over hvor raskt stemningen har snudd på verdens børser. Før jul var det temmelig dystert i aksjemarkedene. Nå er det nesten partystemning, sier Sættem.

Han legger til at det ikke er en enkelt hendelse som har sørget for at stemningen har snudd. 

– Det er vanlig at aksjemarkedene overreagerer både på oppsiden og nedsiden. Det virker som at investorene i romjulen plutselig bestemte seg for at aksjekursene hadde falt for mye, og at fremtidsutsiktene ikke var så svake som kursene tilsa. 

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

Fremdeles er de fleste økonomer enige om at det blir lavere vekst i verdensøkonomien i år, men det ligger en oppside i at USA og Kina kan finne en løsning på handelskrigen. Positivt er det også at den amerikanske sentralbanken har signalisert en ”vente og se-holdning” til videre renteøkninger. Det er gode nyheter for aksjemarkedet, avslutter spareøkonomen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.