Nordnet: ESG er ut – olje er tilbake

nordnet

Selv om juli måned vanligvis er rolig på børsen, har ikke Nordnets kunder tatt ferie fra børsen. Etter en lang periode med dominans av grønne aksjer, er det store tunge selskaper som Equinor og Aker som dominerer kjøpslistene i juli. 

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 11 milliarder kroner i juli og netto ble det kjøpt for 435 millioner kroner. Equinor troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 171 millioner. Mowi topper salgslisten, med et nettosalg på 22 millioner kroner.

– Selv om Equinor har falt 13 prosent så langt i år og «slanket» seg med 74 milliarder kroner i markedsverdi, har våre kunder lastet opp med aksjer denne måneden. Mye av grunnen til dette fallet er svake gasspriser, som står for omtrent 50 prosent av inntjeningen til Equinor samt at oljesektoren har vært tilsidesatt for et økt fokus på ESG aksjer. Nå ser trenden ut til å snu og Equinor er i dag priset til en P/E på 10 med en sterk kontantstrøm og lite gjeld. Jeg tror at investorene nå ser verdsettelsen av selskapet som attraktiv og er tilbake på kjøpersiden, sier Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

– Selv om vi ser en stor dominans av oljeaksjer på kjøpersiden er det fortsatt NEL som er den mest omsatte aksjen, med nesten 12 prosent av det totale volumet i juli måned, tilfører Johannesen.

Børsmåneden juli var øvrig preget av kvartalspresentasjoner blant verdens selskaper. Juli måned endte til slutt flatt. Selv om inntjeningsestimatene på forhånd har vært guidet ned, har de fleste selskapene levert bedre enn forventet i Usa, noe som har bidratt til nye «all-time-high’s» på verdens børser. Her hjemme har inntjeningssesongen her hjemme bydd på blandet drops, med noe svakere tall fra store børskjemper som DNB og Equinor. På makrosiden har sentralbanker nok en gang vært i fokus, med rentemøte både i USA og Europa som har bidratt positivt til aksjemarkedene. Nordnets kunder har i juli måned kjøpt store stabile råvareselskaper, samt fortsatt å tro på Norwegian sine planer fremover. På salgssiden blinker laks og forsikring seg ut som soleklare kandidater.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

Oljeprisen har også vært påvirket av geopolitisk uro i juli måned. Tidligere i sommer har det blitt avfyrt missiler mot 3 store tankbåter ved Hormuzstredet og dette har fortsatt i juli måned. I slutten av juli har blant annet Storbritannia sendt ned et stort avansert krigsskip for å overvære situasjonen. Man ser også at retorikken mellom Iran og USA har blitt gradvis skarpere og dette har gjort at svingningene i oljeprisen har vært stigende gjennom sommeren.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

– Personlig forstår jeg ikke reaksjonen til oljeprisen. I et mer normalt marked ville oljeprisen steget 20-30 prosent bare på denne risikoen for en eventuell krig. Markedet på sin side virker å være mer bekymret for en eskalerende handelskrig og lavere økonomisk vekst, som igjen vil føre til svakere etterspørsel etter olje, sier investeringsøkonomen.

På salgstoppen troner Mowi, Salmar og Gjensidige forsikring som de mest solgte aksjene i juli måned.

– Laksesektoren har vært gjennom en 7 år lang supersykel med stadig høyere priser og økt etterspørsel. Med ukens laksepris på 56 kroner per kilo laks og en driftskostnad per kilo på 33 kroner, begynner marginene å bli svakere for bransjen. I kombinasjon med en P/E på 18 for Mowi tror jeg dette gjør investorer nervøse og derav velger å selge aksjen, avslutter Mads Johannesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.