Tidligere påske: Redd nordmenn ikke tar solen på alvor

sol

Påskeferien nærmer seg og mange nordmenn gjør seg klare for solveggen på fjellet, ved sjøen eller i byen. Selv om påsken er tidligere i år, håper farmasøyt Stig Henning Pedersen i Farmasiet at nordmenn forstår viktigheten av å smøre seg – og lærer seg forskjellen på UVA- og UVB-stråling.

Ifølge en fersk undersøkelse utført av YouGov for Farmasiet oppgir nærmere 300.000 nordmenn at de ble solbrent under fjorårets påske. I aldersgruppen 18-29 år ble hele 18 prosent solbrente. I fjor falt påsken senere med dertilhørende sterke UV-stråler. Pedersen er lettere oppgitt over tallene, og håper ikke nordmenn tar enda lettere på det i år, selv om påsken er tidligere.

– Det manglet ikke på advarsler og anbefalinger om å ta sine forholdsregler i fjor. Og selv om UV-strålingen denne påsken ikke kommer opp mot nivået vi hadde da, er det all mulig grunn til å være føre var. Vinterblek hud blir lett solbrent, og det er ofte når man bare er utendørs – uten at man egentlig hadde tenkt å sole seg – at man gjerne blir brent, sier farmasøyten.

Les også:  Årets Rosa sløyfe rives ut av Coop-butikkene

Undersøkelsen avdekker også at nordmenn har ganske lav kunnskap om sol og solkrem, og at mange myter får leve i beste velgående.

– At nordmenn fortsatt glemmer å smøre seg (12 prosent) og at 25 prosent av menn (mot 12 prosent kvinner) mener de må bli påmint å bruke solkrem, er dessverre ikke noe nytt. Mer bekymringsfullt er det at mange fortsatt ikke vet forskjell på UVA- og UVB-stråling, sier Pedersen.

Les også:  Fem tips til en aktiv høst

I undersøkelsen svarer nemlig 39 prosent at de tror UVA-stråler gjør oss solbrente.

– UVB-stråler er det folk flest har et forhold til, for disse strålene merker man ved at man blir brun og brent. UVB-stålene går ikke gjennom skydekke, vinduer og bilruter, men det gjør derimot UVA-strålene. Sistnevnte er dermed aktive hele året, og siden man ikke merker disse strålene kan de være ekstra utfordrende, forklarer Pedersen.

En annen myte som har forvirret nordmenn, er hvorvidt man kan bruke gammel solkrem. 27 prosent mener at den ikke lenger gir beskyttelse. Pedersen mener det er en sannhet med modifikasjoner og oppfordrer folk til å ta en påskesjekk av solkremen fra i fjor.

Les også:  Fem tips til en aktiv høst

– Lukter den greit og ser grei ut kan du mest sannsynlig bruke den. Om den har vært åpnet mer enn et år, garanteres det imidlertid ikke lenger for solfaktoren. Det er likevel bedre å bruke en litt for gammel solkrem enn å ikke bruke solkrem i det hele tatt, poengterer Pedersen, før han avslutter:

– Lav kunnskap og slurving med solkrem kan føre til skadet hud og plager senere i livet. Det er dessverre ikke uten grunn at Norge er i verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, så jeg håper folk er forsiktige med sola i påsken.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.