NITO-sjef advarer mot korona-tette toaletter

nito

– Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal kastes i do, sier kommuneingeniør og visepresident i Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon, NITO, Kjetil Lein.

– Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall.

– Engangskluter og servietter har ingenting i do å gjøre. De tetter igjen pumper og ødelegger et avløpssystem som allerede jobber for fullt nå som folk er hjemme hele tiden som følge av koronaen, sier han.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

Flere kommuner melder om større belastning på systemer som følge av koronaen.

Lein oppfordrer alle til å tenke over hvor viktig et velfungerende avløpsnett er når man går på toalettet. At det havner andre ting enn tiss og bæsj i do er nemlig et stort problem, og kommunen må rykke ut for å få orden på tilstopping i ledningsnettet.

Hvermannsens uvørenhet påfører kommunene store ekstrautgifter, og regninga havner til syvende og sist hos innbyggerne. Lein minner om at vi alle er tjent med å følge rådene.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

– Det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og kommunene trenger hver krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg osv. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette, er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Tette rør hjemme kan også gi en umiddelbar kostnad.

– Rørleggervakta, uansett på døgnet, er ikke billig.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.