Netthandel fra utlandet skyter i været

harald

Nye tall viser at nordmenns netthandel fra utlandet har nær tredoblet seg fra 2011-2017. Virke Handel raser mot at regjeringen opprettholder momsfritaket på pakker fra utlandet under 350 kroner.

– Mens hele Europa går i motsatt retning, beholder norske myndigheter en ordning som i praksis er en subsidiering av utenlandske nettgiganter, på bekostning av norske arbeidsplasser. Samtidig forsvinner stadig flere av nordmenns handlekroner ut av landet. Det er vanvidd, og vi forventer at det ryddes opp i revidert nasjonalbudsjett, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

Les også:  Nye statsråder i Nærings- og fiskeridepartementet

Tall fra Norges Bank, SSB og Virke Analyse viser at utenlandshandelen på nett økte 281 % fra 2011-2017. I samme periode økte netthandelen i norske nettbutikker med 101 %.

Posten oppgir at de i 2017 mottok totalt 15 millioner pakker fra Kina. Nesten alle er oppgitt til å ha en verdi under 100 kroner. Ifølge Tolletaten oppdages det jevnlig juks med verdideklareringen for å få pakker under 350-kronersgrensen.

Les også:  Nye statsråder i Nærings- og fiskeridepartementet

– Det er ikke bare den avgiftsfrie grensen på 350 kroner som gjør at norsk handel taper konkurransen mot utenlandske nettaktører. De taper også fordi mange utenlandske nettaktører selger varer som inneholder ulovlige stoffer, og som ikke forholder seg til norske regler om helse, miljø og sikkerhet.

– Når EU og våre naboland tar dette på alvor, først og fremst av hensyn til forbrukerne, er det helt uforståelig at ikke Norge gjør det samme. Det gjøres lite kontroll med ulovlige varer, for eksempel giftstoffer i leketøy, tekstiler og kosmetikk.

Les også:  Nye statsråder i Nærings- og fiskeridepartementet

– I våre naboland Sverige og Danmark har de i det siste satt økt søkelys på omfanget av ulovlige varer, særlig fra Kina. Av hensyn til helse, miljø og sikkerhet, kan vi ikke la dette fortsette, avslutter Andersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.