Nå kan du søke universiteter, høyskoler og fagskoler i Samordna opptak

læring lærer klasse

1. februar åpnet søknaden til Samordna opptak i 2020. Nytt i år er at også fagskolene har fått sitt eget samordnet opptak.

I år tilbyr universiteter og høgskoler til sammen 58 479 studieplasser gjennom Samordna opptak. Søkere til høyere utdanning kan velge mellom 1 303 studier fordelt på 27 høgskoler og universiteter i Norge.

Alle offentlige fagskoler er med i det aller første samordnede opptaket for fagskoleutdanning, i tillegg til en del private.

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning som bygger på videregående opplæring, fagbrev eller realkompetanse, og kan gi blant annet fagskolegrad og høyere fagskolegrad. Utdanningene varer normalt mellom et halvt og to år.

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

30 fagskoler tilbyr 9 648 studieplasser fordelt på 351 utdanningstilbud i årets opptak.

– Regjeringen gjør alvor av satsingen på høyere yrkesfaglig utdanning og vil gi alle studenter de samme rettighetene uavhengig av hvor de studerer. Derfor er jeg veldig glad for at det nå blir mulig å søke opptak til både fagskoler, høyskoler og universiteter fra samme sted, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

Å velge riktig utdanning kan være et krevende valg for mange. Søkere får god tid til å bestemme seg for hvilke utdanninger de skal søke på. Den ordinære søknadsfristen er 15. april, og både Samordna opptak og lærestedene står klare til å bistå søkerne med råd og informasjon underveis i søkeprosessen.

Samarbeidet om felles opptak til høyere utdanning er godt etablert og har pågått i over 25 år. Prosjektet som nå har resultert i et samordnet opptak for fagskolene startet i 2017, og er et viktig ledd i regjeringen og Stortinget sitt arbeid for å styrke fagskolene. 

Les også:  Mekling pågår: Streikefare for flyarbeiderne

– Felles fagskoleopptak er et prosjekt som har hatt høy prioritet hos oss i Unit, og fagskolene har vært en god og konstruktiv samarbeidspartner i dette utviklingsarbeidet. Dette er et digitaliseringsarbeid med store gevinster for både fagskoler og søkere, sier Roar Olsen, direktør i Unit – direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.