Kjøper «romaksjer» for 50 000,-

nfk

Nordland fylkeskommune kjøper 25 % av aksjene i Newspace North AS på Andøya. Innovasjonsselskapet skal jobbe for å øke ringvirkningene av romsatsingen som skjer på Andøya.

– Målet med dette aksjekjøpet for oss i fylkeskommunen er å bidra til å bygge opp solide kunnskaps- og teknologimiljøer i Nordland, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Etableringen skjer i samarbeid med Andøya Space AS, SIVA og Andøya Teknologipark AS, som alle skal ha like eierdeler i det nye selskapet. I løpet av 2022 er det forventet en emisjon der hver av partene vil bli forespurt om å bidra med 3 millioner kroner hver for å kunne utvikle selskapet videre.

Les også:  Gratis klima- og energirådgivning til innbyggere i Nordland

Newspace North skal etablere et innovasjonssenter knyttet til romfartsaktiviteten rundt Andøya Spaceport. Den første oppskytingen skal skje allerede i andre halvdel av 2022.

– Satellitteventyret på Andøya er fremdeles i oppstarten, men det har muligheten til å havne i verdenstoppen innen romfartsteknologi og -innovasjon i løpet av overskuelig fremtid. Da er det helt naturlig at vi bidrar inn med det vi kan – penger og kompetanse til å øke innovasjonsevnen i oppstartsfasen, konstaterer Norvoll.

Les også:  Boliger til flytninger i Nordland: – Vil ha frivillighet framfor tvang

Fylkesrådslederen er imponert over måten Andøya har håndtert omstillingen på i lokalsamfunnet etter nedleggingen av forsvarsbasen på Andenes. Han mener at det som nå skjer er et resultat av et samarbeid mellom befolkning, næringsliv og det offentlige, som andre samfunn i omstilling vil kunne lære mye av.

– Det er et lokalsamfunn som har reist seg etter et stort tilbakeslag. Den positiviteten og optimismen skal vi nå bygge opp under, for å sikre at utviklingen fortsetter, slik at hele Nordland blir tatt i bruk, konstaterer Norvoll.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.