Nå har Sametingets valgmanntall over 20 000 personer

Foto: Sametinget

Sametinget er nå ferdig med godkjenning av de som har meldt seg inn i valgmanntallet før høstens valg. De siste offisielle tallene viser at det er registrert 20 005 personer i valgmanntallet, en økning på 3047 nye velgere.  De siste tallene viser også at det er tre valgkretser som vokser og en krets som har nesten ingen økning.

Plenumsleder Tom Sottinen (Ap) er fornøyd med de siste tallene og at stadig flere velger å melde seg inn i manntallet.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

– Det er positive nyheter at valgmanntallet vokser.  Tallene viser at Sametinget er viktig for den samiske befolkningen, sier plenumsleder Tom Sottinen. 

Det er tre valgkretser som skiller seg ut og hvor man har hatt mest innmeldte.  Nordre valgkrets har en økning på 494 innmeldte og Gáisi har en økning på 501 innmeldte. Valgkretsen Sør-Norge øker mest, med 1635 innmeldte siden valget i 2017.   Ávjovárri valgkrets har lavest økning, med kun sju (7) innmeldte. 

Les også:  Betydelige helseplager blant beboere nær vindpark

Også velgere i ungdomskategorien holder seg stabilt og har nesten ikke hatt økning siden valget i 2017.  223 personer i aldersgruppen 18-19 år har nå meldt seg inn i valgmanntallet.  I 2017 var det 218 innmeldte.  

– Det er bra at samiske ungdommer engasjerer seg i valget.  De unges stemmer er viktige stemmer ved alle valg, sier Sottinen. 

Sametingsvalget avholdes samtidig med stortingsvalget, mandag 13. september 2021.  Sametinget er delt inn i sju samiske valgkretser, og alle som er skrevet inn i Sametingets valgmanntall pr. 30.06.21 kan avgi stemme ved sametingsvalget.  Totalt 39 representanter velges til Sametinget.

Les også:  11 000 anmeldt for ruskjøring: - Nordmenns store skrekk

Foto: Sametinget

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.