Ny undersøkelse: Norske kommuner må bli bedre på næringsutvikling!

bedriftsforbundet

Manglende kompetanse og svært lang saksbehandlingstid i mange norske kommuner har blitt et stort problem for lokal næringsutvikling. Det viser en ny undersøkelse som er gjennomført blant SMB Norges vel 5000 medlemsbedrifter.

I undersøkelsen svarte over 70 prosent av respondentene at deres kommune bør bli mye eller svært mye bedre på næringsutvikling. Lang saksbehandlingstid og manglende kompetanse trekkes frem som de klart største utfordringene, tett fulgt av dårlig infrastruktur.

– Lokale myndigheters evne og vilje til å lage gode rammer for næringslivet er helt essensielt for bedriftenes mulighet til å vokse og skape arbeidsplasser. Dessverre er det for mange norske kommuner som tilsynelatende svikter på dette området, sier Olaf Thommesen, administrerende direktør i SMB Norge.

Les også:  Regjeringen legger fram 3 milliarder for næringslivet

73 prosent av respondentene i undersøkelsen tror imidlertid at kommunene vil legge bedre til rette for lokal næringsutvikling hvis de hadde fått et sterkere incentiv. Nå foreslår SMB Norge at en større del av selskapsskatten skal tilfalle kommunene direkte.

– I dag går kun 0,7 prosent av selskapsskatten direkte til kommunene. Vi tror dette har bidratt til at enkelte kommuner i for liten grad prioriterer tilrettelegging for det lokale næringslivet. Ved å heve dette beløpet vil kommunene kunne øke kompetansen og få ned saksbehandlingstiden, sier Thommessen.

Les også:  LESERINNLEGG: Lakseskatten er nok et hån mot Distrikts-Norge

SMB-sektoren står for nesten halvparten av den årlige verdiskapingen i Norge. , eller et halvt statsbudsjett i året. Dessuten blir 2 av 3 nye jobber i privat sektor skapt av landets små og mellomstore bedrifter.

I rundt 70 prosent av landets kommuner består næringslivet utelukkende av SMB’er, og i mange av disse kommunene står de små og mellomstore bedriftene også for samtlige arbeidsplasser i privat sektor. Uten SMB’ene hadde mange lokalsamfunn i Norge rett og slett forsvunnet eller dødd ut.

Les også:  Forenklinger i rapporteringskrav for flåten under 15 meter

Hvor viktige er de små og mellomstore bedfrifter for norske kommuner? SMB Norge tar debatten i Arendal mandag kveld.

I panelet sitter Linda Hofstad Helleland (H), Geir Pollestad (Sp), Andre Skjelstad (V), Eirik Sivertsen (Ap), Steinar Bergstøl Andersen (Frp) og Stig Hansen som er styreleder for Næringshagene i Norge. Arrangementet på Madam Reriersen klokken 17.00 er åpent for alle

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.