Markering for gang- og sykkelsti på Norsia i Bodø

fakkeltog

Gang- og sykkelsti langs fylkesvei 834 var ferdig regulert, og byggestart skulle være i 2015, men som ved et trylleslag forsvant plutselig bevilgningen til prosjektet. Pengene ble brukt et annet sted, og siden har det skjedd fint lite i saken.

– Det virker som saken er pakket i en skuff og glemt, og innbyggerne står igjen med en utrygg ferdselsvei enten de skal til skole, på besøk til venner eller på aktiviteter i bygda, forteller tre representanter fra Kjerringøy og Nordsia Kommunedelsutvalg som har jobbet med saken. 

Nå har Kjerringøy og Nordsia kommunedelsutvalg hentet frem prosjektet, og vil løfte det opp i lyset igjen, med ønske om ny bevilgning av penger slik at den planlagte byggingen kan fortsette.

– For oss som bor på Norsia er Fylkesvei 834 gata vår, men høye fartsgrenser, smale veier og dårlig belysning gjør at det ikke føles trygt å bruke den. Vi har jo ikke annet valg, vi må jo bare bruke den enten vi skal på joggetur, trille tur med barnevogn, skal til grendehuset for å dra på ungdomsklubb eller skolegården for å spille fotball og møte venner, forteller Marie Stabell Rødsand, en av representantene for Kjerringøy og Norsia Kommunedelsutvalg.

Les også:  Hele forskningsverdenen samles i Bodø

Nå på vinteren med mørke ettermiddager er det dessverre mange som blir mer eller mindre isolerte hjemme, spesielt barn og unge, dersom foreldrene ikke har mulighet til å kjøre dem til og fra venner.  

Det har de senere årene vært stor vekst i bydelen Norsia, med en økning i elevtallet på skolen på 20-25% de siste fem årene.

– Det er flott med flere unger i bygda, vi er glade for alle som kommer, men har ingen å miste, sier Marie.

Hun har to unger som må ta skolebuss hver dag, selv om det er bare 800 meter til skolen, på grunn av utrygg skolevei.

– Men det er jo samme veien de må gå langs på ettermiddagen dersom de skal besøke venner eller delta på aktiviteter i skolegården, og vi foreldre ikke har mulighet til å kjøre dem, fortsetter hun litt oppgitt.

I vintermørket, med vind, snøfokk og brøyteskavler blir det fort litt mye hjemmetid for ungene, det er ikke verdt risikoen å besøke venner.

Les også:  Wood Hotel Bodø åpnet dørene med fullbooket restaurant og hotell

Skaug er ei aktiv og livskraftig bygd, med mye positivt lokalt engasjement. Skolen og grendehuset, som er de to samlingsstedene, blir brukt av store og små til ulike aktiviteter og trening. Ungdomsklubben på grendehuset har blitt pusset opp de senere år for å gi en møteplass for den yngre garde, men også her er noe av problemet at det ikke finnes gang- og sykkelsti slik at de kan komme seg til grendehuset på egen hånd.

– Det føles utrygt å ferdes langs veien, og det er lange avstander mellom elevene, slik at treff utenom skoletid er avhengig av skyss fra foreldrene, forteller Gry Vedal, som sitter i styret for grendehuset og er representant for kommunedelsutvalget.

– Utfordrende mobilitet medfører at mange barn sitter mye alene hjemme, og for å ha et godt og inkluderende nærmiljø, er det viktig med gode muligheter og arenaer for sosial aktivitet. Da må både voksne og barn ha mulighet til å kunne møtes uten å kjøre bil, fortsetter hun.

Torsdag denne uken skal det være en markering i bygda for å få fokus på behovet for gang- og sykkelsti, ønsket om en tryggere hverdag for store og små innbyggere på Norsia. Kommunedelsutvalget arrangerer fakkeltog kl 18.00 fra grendehuset, langs veien bort til skolen og tilbake igjen. Her vil det bli holdt appell, og det vil bli servering av varm drikke til de frammøtte.

Les også:  Bodø: Program for 17. mai 2024

– Det er mange på Norsia som kjenner behov for denne gang- og sykkelstien hver eneste dag, så vi håper at mange møter opp for å gi oppmerksomhet og løfte denne viktige saken opp i systemet igjen, slik at bevilgning av penger kan skje og hverdagen kan kjennes tryggere for de som bor her. 

De tre representantene fra kommunedelsutvalget, Gry Vedal, Kristine Viker Nordland og Marie Stabell Rødsand stiller følgende spørsmål avslutningsvis: Ville du sendt barnet ditt ut langs en smal vei, med dårlig eller ingen belysning, med høye fartsgrenser og tungtrafikk dundrende forbi når han/hun skal besøke venner eller spille fotball i skolegården? Det er hverdagen for mange her, og vi håper det ikke må skje en ulykke før det skjer en endring! 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.