Markerer 50-årsjubileum: Adam Schjølberg fra Bodø er viktig bidragsyter

Foto: Discovery+

I år er det 50 år siden straffelovens paragraf 213 ble opphevet, og det ikke lenger var straffbart å leve som homofil i Norge. Det var et banebrytende steg tatt i den viktige kampen for aksept og like rettigheter.

Komiker og TV-profil Adam Schjølberg har bidratt med sine tanker og opplevelser rundt dette viktige jubileet i en ny dokumentarserie, UT, som har premiere på discovery+ og TVNorge 27. april.

Historien fortelles av de som har vært en del av homokampen og mange av de som har fått sine liv direkte berørt av endringer i lovverk og holdninger opp gjennom årene.

– Det føles veldig fint å være med i et program, som forteller og tar tak i homohistorien som ikke er blitt fortalt før og som for mange har vært helt usynlig. Jeg tror programmet får folk til å føle seg sett og tatt på alvor. Det er det god representasjon handler om. Jeg håper denne historien ikke lenger vil være marginalisert, sier komiker og TV-profil Adam Schjølberg.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

I serien deltar over 50 kjente fjes som blant andre Finn Schjøll, Brita Møystad Engseth, Gro og Anja Hammerseng-Edin, Jan Thomas, Noman Mubashir, Morten Hegseth, Vegard Harm, Silje Nordnes og Arve Juritzen. 

I tillegg, kaster sentrale politikere som Jens Stoltenberg, Jan Erik Fåne, Kjell Erik Øie og Anders Hornslien, lys over den kronglete og ofte konfliktfylte veien mot nye og like rettigheter i den norske homokampen.

– Å jobbe med denne serien har vært fantastisk spennende og sterkt. Det har vært en bratt læringskurve i en del av Norges historie som ikke har vært belyst godt nok. Å få muligheten til å jobbe med dette materialet har rett og slett vært veldig inspirerende, både profesjonelt og privat, sier Sarah Natasha Melbye, redaktør for dokumentarserien.

Les også:  LESERINNLEGG: Bodø2024 og forsoning i Nordland

UT er en viktig dokumentarserie. Homosaken i Norge har på 50 år gått fra forbud og skam, til 10-dagers Pride-festival og inkludering i kongens tale, og det har skjedd mye på veien. Denne serien og historiene til alle de som medvirker er et viktig bidrag til å forstå hvor Norge som samfunn er i dag, og hvor vi er på vei, men også gi innsikt i hvordan ting ble som de ble, sier Magnus Vatn, programdirektør i Discovery Networks.

Journalist og programleder Sarah Natasha Melbye har skrevet manus og er redaktør for serien der deler av Norges homo-historie ses gjennom øynene og hjertene til mer enn 50 kjente nordmenn.

– Det har skjedd mange store og viktige ting i Norge de siste 50 årene. Men når vi ser på det som skjer i land tett på oss, med Polens “LHBT-frie” kommuner og Ungarns forbud mot det de kaller “promotering av homofili”, blir det skremmende tydelig at vi ikke kan ta noen rettigheter for gitt, og at det fortsatt gjenstår en del arbeid både i Norge og i verden, sier, Melbye.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

– Det er viktig å vite hvilke kamper som er kjempet, vi må kunne historien og vite hvordan vi har kommet hit vi er i dag. Det håper jeg UT kan bidra til, ved å belyse noe av det som har skuffet, gledet, frustrert, rørt og berørt oss fra 1972 og frem til i dag, avslutter, Melbye.

UT har premiere på TVNorge 27. april og alle fire episodene vil være tilgjengelig for strømming i discovery+ samme dag.

Foto: Discovery+

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.