I 2018 endret Manpower CV-en på sine nettsider til å inkludere «spillerfaring». Et halvt år senere har over tre tusen satt spillerfaring på CV-en, og stadig flere arbeidsgivere får øynene opp for verdien av dataspill.
Siden i fjor høst har Manpower satt fokus på at unges spillerfaring er relevant for arbeidslivet. Forskning viser at komplekse og sosiale dataspill utvikler en rekke egenskaper som lar seg overføre til skole og arbeidsliv. Mange jobbsøkere hos Manpower har allerede omgjort dataspillerfaring til jobberfaring.
– Vi har lang erfaring med å oversette ferdigheter fra andre områder til andre, som fra militæret til det sivile liv og fra lagarbeid på idrettsbanen til lagarbeid på jobb. Spillerfaring er en slik kilde til relevante ferdigheter som det er på høy tid at vi anerkjenner, sier rekrutteringsrådgiver Emilia Styka i Manpower.
Hun har vært blant initiativtakerne til at Manpower har satt spillerfaring på CV-en. Hun er glad for at stadig flere arbeidsgivere ser verdien av dataspill.
Dataspillerfaring kan være et fortrinn
I Norges største nettbutikk, Komplett.no, har de god erfaring med å ansette kandidater med spillerfaring.
– Vi har over lengre tid sett verdien av å overføre spillerfaring til jobb. Gamere tilegner seg blant annet kunnskaper som kan overføres til elektronikkbransjen. Eksempelvis IT-forståelse og kognitive evner som fokus, multitasking og samarbeidsevne, sier Daniel Hauan, Customer Care Manager ved Komplett sitt hovedkontor i Sandefjord.
Hauan presiserer at det ikke bare er i kundeservice eller i elektronikkbransjen hvor spillerfaring kan være relevant på CV-en. IT-kunnskaper, fokus, konsentrasjon, multitasking og gode samarbeidsevner er egenskaper som kan overføres til alle bransjer.
– De fleste jobber er jo lagspill, og når man har brukt så mange timer på lagarbeid i spill blir man god i lagarbeid på arbeidsplassen. I tillegg ser vi at ansatte med spillerfaring har lettere for å klare flere vanskeligere oppgaver enn de som ikke har denne erfaringen, sier Hauan.
Nye talenter utfolder seg i dataspill
Linn Jordbakke i industrikonsernet Lyse AS har i en årrekke vært bevisst på spillerfaring hos jobbsøkere. Hun mener flere arbeidsgivere går glipp av potensielt gode ansettelser dersom kandidater utelukkes på grunn av for mange timer foran skjermen.
– Det er nok fortsatt en del stereotypier der ute knyttet til spill. Selskaper som utelukker kandidater som spiller mye, og som fremdeles ser på spill som et negativt tidsfordriv, står i fare for å gå glipp av gode kandidater.
Jordbakke oppfordrer arbeidsgivere til å ta spillerfaring på alvor når man skal ansette nye, kloke hoder til bedriften.
– Den teknologiske utviklingen går fort, og det å være endringsvillig blir stadig viktigere. Med generasjonen som er på vei inn i arbeidslivet nå, tror jeg det vil lønne seg å se på spill som en del av helheten. Både for å vise at man henger med i tiden, og for å fange opp de kloke hodene.