Gjensidige: Snøtyngdeskader kan unngås

tak vinter

Sist vinter var det utbetalinger fra forsikringsselskapene på over 400 millioner kroner knyttet til snøtyngde som ødela tak etc., særlig driftsbygninger i landbruket. Det ble gjort avkortninger i mange saker, som var de alvorligste tilfellene.

Gjensidige har gjennomgått egne tall for snøtyngdeskader, og gjort en beregning for hele bransjen. Nå ønsker forsikringsselskapet å fokusere på avkortning og snøtyngde.

Erfaringen er at mange skader kunne vært unngått, selv om det var usedvanlig mye snø sist vinter.

– Vi vurderer avkortning i mange saker, men det er selvsagt ikke automatikk at det blir reduksjon i erstatningen. I en del saker er det en kombinasjon av årsaker: store snømengder på kort tid, vind som gir skjevbelastning, manglende vedlikehold, konstruksjonsfeil på takstoler eller lignende som gjør at man i en del tilfeller slipper unna, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene flås og bompengene sløses!

Han minner om at det viktigste er forebygging, og at man derfor ikke gambler på at gamle takkonstruksjoner skal holde.

Dyretragedier
Vi har opplevd tre store saker der dyreliv gikk tapt; 20 000 kyllinger og mange kyr.

– Dette må ikke gjenta seg, fastslår Rysstad. Dette gjelder driftsbygninger med folk på jobb, og det er fare for at menneskeliv kan gå tap. I tillegg til å sikre menneske- og dyreliv er det snakk om store materielle verdier.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Eksempel
Erstatningen var i utgangspunktet på 1,8 millioner kroner etter at et uthus raste sammen. Erstatningen ble redusert med 30 prosent, eller 500 000 kroner. Skaden kunne med enkle midler og forutseenhet vært unngått.

– Flere saker er avkortet med hundretusener av kroner, og erstatninger er redusert helt opp til 70 prosent, sier han.

Skal det bli avkortning må det dokumenteres at kunden er såkalt «mer enn lite å legge til last» for at skaden skjer. I flere titalls saker er det gjort en vurdering av dette, og har man vært i tvil har vi latt det komme kunden til gode denne gangen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.