Torsdag kom pressemeldingen om at TVNorge og produksjonsselskapet Monster lager dokumentarserie om Baneheia-saken. På vegne av Ada Sofie Austegard, Jostein Sørstrønen, Klara Sløgedal og Arne Bernt Paulsen, vil jeg gjerne kommentere innholdet i pressemeldingen.
Av Håkon Brækhus, bistandsadvokat for Ada Sofie Austegard, Jostein Sørstrønen og Arne Bernt Paulsen.
I november kom TV2 og Lyder Produksjoner med podcasten Baneheia. Gjennom syv episoder leverte de timevis med argumenter for at Viggo Kristiansen er uskyldig, servert av rådgiver Svein Tore Bergestuen, og støttet opp av intervjuer med Kristiansen selv. Podcasten var like ubalansert og full av faktafeil som boka til Bjørn Olav Jahr, Drapene i Baneheia, som kom ut høsten 2017.
Det er lite som tilsier at den nye serien skal prestere bedre enn nevnte podcast og bok.
I pressemeldingen opplyses det om at man har jobbet med dokumentarserien i halvannet år. De etterlatte ble ikke informert om dette arbeidet før januar i år, og vi har også fått opplyst fra relevante representanter fra politi, påtalemyndigheter og rettsmedisinsk at heller ikke de har fått forespørsel om å bidra i serien. Det tilsier at forsøkene på å skape balanse hittil har vært få, og med varslet sendetid høsten 2020 er det nærliggende å anta at tiden for informasjonsinnhenting begynner å renne ut.
Dokumentarsjangeren er noe annet enn ren underholdning, og det er noe annet enn en arena for ensidig meningsytring. For de som kjenner Baneheia-saken fremstår boken til Bjørn Olav Jahr både spekulativ og med sviktende faktagrunnlag. Da er det merkelig at TVNorge og Monster gir Jahr en så viktig rolle i serien – uten en tydelig motpart. Når pressemeldingen i tillegg slår fast at «saken kan bli fremstilt ubalansert» er det et skuffende ambisjonsnivå fra seriøse aktører i TV- og produksjonsbransjen.
Jeg ønsker også å kommentere deler av ordlyden i pressemeldingen. Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland, siteres på at «det er sådd betydelig tvil rundt dommen» mot Viggo Kristiansen. Det er en tendensiøs og feil påstand. Saken har vært behandlet av to domstoler, som kom til samme resultat. I tillegg har den vært behandlet og avvist av Gjenopptakelseskommisjonen seks ganger. I pressemeldingen påstås det også at Bjørn Olav Jahr «er blitt offentlig kritisert for å grave i saken». Det er han ikke. Han er offentlig kritisert for å servere spekulative påstander basert på feilaktig faktagrunnlag.