Fondskundene kjøper globale aksjefond, selger norske

aksjer valuta fond

Nordnets fondskunder nettokjøpte aksjefond for 243 millioner i november. Globale aksjefond ligger på kjøpstoppen, mens norske aksjefond blir dumpet.

November ble nok en sterk børsmåned globalt, og de amerikanske børsene nådde nye rekordnoteringer for n’te gang i år. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 steg 3,5 prosent, og Euro Stoxx 50 steg knappe 3 prosent. Oslo Børs endte måneden om lag uendret.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 272 millioner kroner i november. Aksjefond ble kjøpt for 243 millioner, og kombinasjonsfond ble kjøpt for 25 millioner. Rentefond ble kjøpt for 4 millioner.

– Det er nå elleve år siden finanskrisen og det har gått elleve år uten et skikkelig børsfall. En del av våre kunder synes nok fallhøyden er stor. Likevel laster de opp med aksjefond. «FOMO» og «TINA» kan nok være noe av forklaringen her, sier spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem. 

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Han viser til de amerikanske uttrykkene «Fear of missing out» og «There is no alternative», som viser til at investorer kjøper aksjer av frykt for å gå glipp av videre børsoppgang samt at de samme investorene synes rentene er så lave at det er ingen gode alternativer til aksjer.

Sættem peker på flere positive nyheter de siste ukene som har bidratt til økt optimisme: Markedet har tatt godt imot at både USA og Kina ser ut til å få på plass «fase 1» av handelsavtalen, det går mot en myk Brexit samt at «krakk-sesongen» er forbi. 

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

De tre mest kjøpte fondene i november er DNB Teknologi, KLP AksjeGlobal Indeks V og DNB Global Indeks. 

– Disse fondene har vært populære blant kundene våre veldig lenge, og det er ikke uten grunn. Favoritten DNB Teknologi har gitt mellom 20 og 25 % årlig avkastning siste 3, 5 og 10 år. Og de to globale indeksfondene gir global aksjeeksponering til en billig penge, sier spareøkonomen.   

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Fire av de fem mest solgte fondene er norske aksjefond som investerer på Oslo Børs: Alfred Berg Gambak, Nordnet Superfondet Norge, DNB Norge Indeks og Forte Trønder. 

– Salg av norske aksjefond er en trend vi har sett en stund. Våre fondskunder tror tydeligvis det er mer å hente på globale aksjefond enn norske. Det kan også være at flere ser fordelen med å ha en mer diversifisert portefølje for å få bedre risikospredning, avslutter Sættem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.