LESERINNLEGG: Bilen er beredskap!

lys bil

Å ha bilen parkert utenfor hjemmet sitt klar til å ta deg dit du må, når du må, er en verdi mange av oss setter høyt. Men å ha tilgang til bil handler om mer enn frihet, det handler også om trygghet. Det har denne våren for alvor vist; under koronapandemien ble det åpenbart hvor viktig bilen også er for vår beredskap.

Av Ida Krag, sjef for kommunikasjon og myndighetskontakt Bilimportørenes Landsforening.

Les også:  Mann i 50-årene døde i trafikkulykke ved Saltstraumen

For denne våren har landets myndigheter samlet oppfordret folk til å unngå kollektivtransport. I en pandemisituasjon er faren for smittespredning på offentlig transport svært høy, og derfor ble alle som kunne bedt om å velge andre transportløsninger. 

Slik ble bilen, som mange sentrale politikere over år har forsøkt å begrense bruken av, i krisen det foretrukne transportmiddelet for all persontrafikk der avstanden gjør at man ikke kan gå eller sykle.  

Les også:  Erna Solberg og Jonas Gahr Støre til duell på Vestfrontmøtet 2021 i sommer

Jeg tror dette var en øyeåpner for mange, og bidrar til økt aksept for bilens verdi. 

Bilindustrien er ledende på utslippskutt og ny, klimavennlig teknologi gjør bilen til en selvsagt del av løsningen i det grønne skiftet. Bilens plass i samfunnet, og nødvendigheten av at folk har tilgang til bil har denne våren vist med all tydelighet. Normalt har personbilen ifølge SSBs beregninger en andel av all reising på over 75 prosent, tallene for de siste månedene kan vi enn så lenge bare spekulere i. Og foran oss ligger en sommer som for flere enn noen gang skal brukes på bilferie i Norge. 

Les også:  Kommune i Lofoten gir sykepleiere opptil 40.000 mer i lønn

Når fremtidens bilavgiftssystem skal fastsettes, må de positive aspektene i bilens samfunnsregnskap ivaretas.  Å legge til rette for at familier har råd til en trygg, klimavennlig bil handler om mer enn avgiftspolitikk og klimamål. Det handler også om velferd, trygghet og beredskap.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.