Lanserer egne koronavettregler for friluftslivet

norsk natur

Myndighetene har sammen med friluftslivsorganisasjonene laget en liste med råd om hvordan man bedriver friluftsliv i korona-tiden.

Mens det meste av tilbud er stengt, er naturen i Norge åpen døgnet rundt. Det har ført til mye trafikk i skog og mark, særlig i og rundt storbyene.

I påsken skal enda flere enn normalt ut i frisk luft, og ta turer i sitt nærmiljø. Derfor har en bred allianse av friluftslivsorganisasjoner, Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet og Helsedirektoratet gått sammen om å lage friluftslivets turvettregler.

– Det har aldri vært viktigere at folk kommer seg ut i frisk luft, og tar nærturer. Men det kan også være greit å ha noen råd og føringer med seg på veien, slik at vi ikke utsetter oss selv eller andre for smitte, og alle kan komme hjem med gode turopplevelser, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv – fellesorganisasjonen for 17 friluftslivsorganisasjoner.

Les også:  De gir oss 17. mai-festen på NRK

Han understreker at så lenge man ikke sitter i isolasjon eller av andre grunner må holde seg inne, så er det ingenting som er bedre enn å ta seg en tur ut i naturen nå.

– I naturen får både hodet og kroppen en pause fra alt som skjer rundt oss for øyeblikket. Samtidig ønsker vi ikke at for mange skal være samlet på de samme stedene. Vi anbefaler derfor sterkt å oppsøke nye og mer ukjente stier, eller oppsøke turmål på tider hvor det ikke er så mange andre der, sier Heimdal, som opplyser at friluftslivets koronavettregler også er oversatt til 20 språk.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

Klima- og miljødepartementet er tydelig på at det nå er viktig å få spredd god informasjon om friluftsliv og turruter, særlig i forbindelse med påska.  

– Friluftsliv er viktig for oss i Norge. Jeg setter stor pris på at friluftslivsorganisasjonane nå gjør en ekstra innsats med informasjon, turtips og aktiviteter i nærturområdene for de som vil ut i påska. Regjeringen medvirker økonomisk for å gjøre denne innsatsen mulig, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Friluftslivets koronavettregler:

  1. Velg turer i ditt nærmiljø! Bruk fantasien og utforsk nye turmuligheter der ikke alle andre går.
  2. Du trenger ikke gå alene – få med deg resten av husstanden på tur! 
  3. Rast med god plass. Ta med mat, drikke og håndsprit, og kos deg på tur.
  4. Ta vare på naturen vår, vi trenger den. Respekter dyre -og planteliv, og ta med deg søppel hjem.
  5. Vær obs på brannfare! Flere steder i landet er det veldig tørt og bålforbud.
  6. Bruk kart og kompass når du går utenom merkede stier og løyper. Det finnes også mange gode apper og turportaler som kan hjelpe deg på veien.
  7. Snu i tide, og velg aktiviteter med lav risiko. Sammen kan vi unngå å belaste rednings- og helsetjenester.
  8. Smil! Hold avstand til andre, men gjerne hils og smil til de du møter på din vei.
  9. Hold deg oppdatert på råd og regler fra helsemyndighetene.
Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Bak friluftslivets koronavettregler står: Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet, Helsedirektoratet, Norsk Friluftsliv, Den Norske Turistforening, Friluftsrådenes Landsforbund og Oslofjordens friluftsråd.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.