Koronaviruset knekker bedrifter

avtale enighet

Koronaviruset snur økonomien. Antall konkurser vil igjen øke i Vest-Europa etter en hyggelig nedgang i 2019. – Det slår også inn her i Norge, sier Morten Nordvold i Atradius.

For Vest-Europa ble 2019 et hyggelig år målt i antall konkurser. Nedgangen ble på 0,2 prosent. Sånn kunne det fortsatt, men koronaviruset bråsnur utviklingen.

Atradius er en av verdens største kredittforsikringsselskap og sitter på finansiell informasjon om 240 millioner virksomheter verden over. Det gir en unik innsikt for å gi et globalt bilde. Nå har selskapet gitt en oppdatert analyse. Den tar opp i seg koronautbruddet så langt, og den tegner dystre utsikter.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Analysen viser at koronaviruset slår brutalt inn. Aller hardest rammet er Kina og Asia. Der kan veksten i antall konkurser bli så sterk som fire prosent, sier Atradius.

Det kan likevel bli betydelig verre. – Prognosene forutsetter at vi unngår en alvorlig pandemi med stor spredning av sykdommen, sier landsjef Morten Nordvold i Atradius i Norge. 

– Her i Norge har vi så langt ikke sett de helt store utslagene, men norske eksportører vil merke det etter hvert som konsekvensene begynner å vise seg i våre viktigste eksportmarkeder, sier Nordvold.

Les også:  Enorm etterspørsel: Nå går startskuddet for ny kinesisk sjømat-rute

Bransjene som foreløpig merker konsekvensene av koronaviruset er alle relatert til reiseliv (hoteller, flyselskap og messearrangører).

– Det vil spre seg til nye bransjer. Det handler blant annet om avhengighet av viktig innsats- og importvarer fra Kina og utviklingen i våre største eksportmarkeder. Fallende aksjekurser, dramatisk fall i oljeprisen og en svekket kronekurs forverrer situasjonen, sier Nordvold.

For økonomien i Asia er det særskilt koronaviruset som forklarer de mørke skyene. Det gir økt usikkerhet. I tillegg kommer konsekvensene av synkende internasjonal handel. Utfallet kan bli utsettelse av investeringer, sier Atradius i analysen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.