Slik pakker du feriebilen

bil hund

Tusenvis vil snart starte fellesferie, og også i år vil mange velge bilferie. Men ikke alle vet hvordan man pakker bilen sikkert. Tidligere spørreundersøkelser fra Tryg viser at 1 av 4 ikke vet hvordan man pakker bilen på en forsvarlig og sikker måte.

– Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Legg de tyngste tingene nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur. Husk også at en bil kan endre kjøreegenskaper vesentlig når den er fullpakket, så kjør rolig inntil du er blitt vant med hvordan bilen oppfører seg, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Fotball-EM: Nå tar gressklipperen måldans!

Det er sterke krefter som utløses dersom du må bråbremse på motorveien. En gjenstand blir 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t. Dermed kan en halv liter brus tilsvare 15 kilo om den kommer susende fra baksetet. En fullpakket koffert på 20 kilo blir 600 kilo.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand som en mobiltelefon resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Absolutt alt som er løst i bilen settes i bevegelse ved bråbremsing eller sammenstøt. Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre alt av løse gjenstander før en legger av gårde på motorveien, sier han.

Det har vært en kraftig økning i antall trafikkdrepte hittil i år. 63 personer er omkommet mot 31 på samme tid i fjor. Sommermånedene er de verste med tanke på alvorlige trafikkulykker, og nå er også utenlandske bilturister tilbake på norske landeveier.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

– Jeg har selv vært på langtur nylig, og med selvsyn sett en del farlige forbikjøringer. Spesielt der flere trailere eller bobiler kjører etter hverandre oppstår det gjerne kø av utålmodige bilister bak hvor noen velger å ta mange forbikjøringer samtidig. Da kan hastigheten bli svært høy, og må man bråbremse da vil løse ting i bilen fort komme fykende fremover, sier Brandeggen.

Slik pakker du for bilferien:

 • De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.
 • Pakk myke ting øverst.
 • Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i bagasjerommet.
 • Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.
 • Ikke pakk høyere enn baksetet.
 • Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.
 • Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.
 • Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.
 • Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.
 • Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.
 • Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer og seteryggene gir etter ved nedbremsing.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.