Kartlegger russisk etterretningsvirksomhet gjennom nordisk TV-samarbeid

nrk

Gjennom et storstilt journalistisk graveprosjekt har NRK i samarbeid med de nordiske allmennkringkasterne kartlagt russisk etterretningsvirksomhet.

Rett etter at Russland startet sin angrepskrig mot Ukraina inngikk graveredaksjonene i NRK, DR, SVT og Yle et samarbeid om sammen å se på russisk etterretningsvirksomhet i de nordiske landene.

Resultat et har blitt Brennpunkt-dokumentaren «Skyggekrigen» hvor første del vil bli vist samtidig i de nordiske landene 19. april.

Sikkerhetssituasjonen i de nordiske landene ble dramatisk forandret 24. februar 2022. Samtidig har Finland og Sveriges NATO-søknader økt årvåkenheten om mulig økt russisk etterretning.

Les også:  Legemiddelmangel rammer 1 500 pasienter daglig

Det kreves store journalistiske ressurser for å kartlegge den russiske etterretningen som foregår i Norden. Derfor har de nordiske allmennkringkasterne gått sammen om dette unike graveprosjektet  hvor nye journalistiske metoder som datajournalistikk har blitt brukt i stor grad.

Redaksjonene har sett på hvordan fartøy opererer og kartlagt ulikt etterretningsarbeid, sett på hvordan kilder rekrutteres og gjort intervjuer med et hundretalls personer.

Det hele har blitt til den tre timer lange dokumentarserien «Skyggekrigen» som vil bli sendt samtidig i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

Redaktør for Dokumentar- og samfunnsredaksjonen i NRK, Egil Sundvor, sier gårsdagens utvisning av 15 russiske etterretningsoffiserene er et tydelig tegn på en økt og aktiv russisk tilstedeværelse i Norden.

– Dette gir et dystert alvor når Russland er i krig med et annet naboland. Russisk etterretning og deres kapasitet i de nordiske områdene er svært krevende å dekke journalistisk, men fellessatsningen har muliggjort helt nye journalistiske løsninger og satt oss i stand til å presentere dette på en annen måte enn vi vanligvis kan, sier Sundvor.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

Serien er den største journalistiske kartleggingen av russisk etterretningsvirksomhet mot Norden på lang tid. Prosjektet er gjort med støtte fra Nordvisionen som støtter felles allmennkringkaster-produksjoner i de nordiske landene.

Første del av Brennpunkt-dokumentaren «Skyggekrigen» kommer både på lineær TV og på nettet samtidig hos DR, NRK, SVT og Yle fra og med 19. april. Serien kommer også som podkast i løpet av våren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.