Jubel for kulturkomiteens innstilling til ny åndsverkslov

jørgen karlstrøm

Styreleder Jørgen Karlstrøm i Norsk Komponistforening er lettet over det kulturkomiteen på Stortinget har kommet fram til i sin innstilling til den nye åndsverkloven

Norsk Komponistforening er veldig glade for det kulturkomiteen på Stortinget har kommet fram til i sin innstilling til den nye åndsverkloven.

– Vi er ekstra fornøyd med at den omstridte paragraf 71 om overgang av opphavsrett i arbeids- og oppdragsforhold er fjernet. Vi har også fått en lovfestet rett til rimelig vederlag. Alle som skaper vil nå ha rett til betaling for bestilling og bruk av det de har skapt, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

– Vi liker også at komiteen gjennom to anmodningsvedtak har bedt om at det opprettes både en tvisteløsninfsordning og en lisensordning som skal sørge for at strømming av musikk i skolen gir betaling til opphaverne.Svært få komponister har mulighet til å ta saker gjennom rettssystemet, så en forenklet tvisteløsninfsordning vil være til stor hjelp når våre rettigheter krenkes. En lisensordning for strømming i skolen kan i framtiden sikre inntekter på titalls millioner til rettighetshavere. Begge anmodningene er slik sett veldig betydningsfulle for oss, sier Jørgen Karlstrøm.

Komiteen har i tillegg tatt noen modige steg gjennom å omtale den såkalte value gap-problematikken, som handler om at store internasjonale selskaper tjener milliarder på plattformtjenester mens de som har skapt innholdet ikke får betalt overhode.

Les også:  Hanne Sørvaag feirer 25 år som plateartist

– Vi venter i spenning på hva EU lander på i disse spørsmålene, og håper på at lovverket på sikt samkjøres til det beste for kunstnerne, sier Jørgen Karlstrøm.

Det er også viktig å merke seg at komiteen har funnet fram til enighet på bortimot alle punkt. Det gir grunn til å tro at loven nå står meget sterkt, og sannsynligvis ikke vil bli utfordret på fundamentale punkt på lang tid.

Les også:  Rødt Nordland: – EØS-rapport gir grunn til bekymring

– Vi har all grunn til å være fornøyde nå etter innsats over flere år, gjennom utallige møter med politikere og embedsverk, kronikker, høringer og aksjoner. I jubelen skal vi likevel ikke glemme å følge nøye på ordlyden i innstillingen og finlese innstillingens merknader da dette får betydning for hvordan loven kan tolkes ved prøving i rettssystemet. Vi kommer også til å følge med på at anmodningene fra komiteen følges opp på en tilfredsstillende måte for alle som skaper musikk i Norge, sier Jørgen Karlstrøm.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.