Nylig møtte John Kerry, president Joe Bidens spesialutsending for klima, statsminister Jonas Gahr Støre og en rekke av de norske medlemmene av First Movers Coalition (FMC) i Oslo for å diskutere avkarbonisering av verdens største utslippssektorer.
– Til sammen representerer First Movers Coalition etterspørsel etter varer på 16 milliarder dollar i 2030. Aldri før har vi sett en tilsvarende stor etterspørsel etter klimateknologi fra privat sektor. Disse selskapene forplikter seg til å endre måten de anskaffer grunnleggende varer og tjenester som stål, aluminium, betong, samt flydrivstoff og skipsfart. Og våre venner i Norge har vært først ute, også innad i denne gruppen, og tatt konkrete grep for å møte disse forpliktelsene, sier John Kerry, USAs spesialutsending for klima.
FMC ble lansert under COP26 for å bidra til å avkarbonisere verdens største utslippssektorer ved hjelp av privat sektor og deres etterspørsel etter klimateknologi. I løpet av to år har det blitt en ledende, global koalisjon bestående av 96 selskaper som har inngått ulike partnerskap og etablert nye forretningsmodeller.
Syv norske selskaper er medlemmer av FMC: Yara International, som har vært med fra koalisjonen ble etablert i 2021, samt Hydro, Aker Biomarine, Choose, Höegh Autoliners, Norsk Stål og Norge Mining.
– Det grønne skiftet handler ikke om subsidier, men om investeringer. Vi må samarbeide på tvers av hele verdikjeder, samt privat og offentlig sektor. Mange løsninger for avkarbonisering finnes allerede, men tilbud og etterspørsel må utvikles parallelt. I Yara skal vi drive frem det grønne skiftet innen skipsfart, gjødselproduksjon og andre kraftintensive industrier, blant annet gjennom produksjon av lavutslipps-ammoniakk, og vi jobber nå med det som skal bli verdens første containerskip som bruker lavutslipps-ammoniakk som drivstoff, Yara Eyde, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara og NHO-president.
FMC retter seg mot sektorer som ikke har ikke har kurransedyktige alternativer til fossil energi, som stål, sement, aluminium, kjemikalier, skipsfart, fly og transport, samt karbonfangst. Til sammen står disse sektorene for mer enn en tredjedel av de globale klimagassutslippene.
Medlemmene har samlet forpliktet seg til over 120 klimatiltak, som medfører etterspørsel etter ny klimateknologi tilsvarende 16 milliarder dollar årlig innen 2030. Ved å ta i bruk disse teknologiene vil de årlige klimagassutslippene kuttes med 31 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Til sammenligning var de totale klimagassutslippene i Norge på 48,9 millioner tonn i 2022.