Hvorfor drikker vi akevitt i julen?

destilleri

Trodde du at akevitt til julematen hjalp på forbrenningen? At akevitt bedrer fordøyelsen når man spiser fet julemat er en velkjent påstand. Mytene om akevittens helsebringende egenskaper kommer fra gammelt av, da akevitt først og fremst ble brukt i medisinsk sammenheng.

Nå vet vi at akevitt ikke kan kurere verken pest eller kolera, men troen på at den hjelper på fordøyelsen kan i hvert fall ha en viss placeboeffekt.

Les også:  Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni

Jula er en høytid spekket med tradisjoner, og for mange er et lite glass akevitt eller to til julematen noe som hører med. Mange assosierer nettopp akevitt med den smakfulle maten vi spiser i høytiden – enten det er pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk. Og akevitt har faktisk en funksjon, dog ikke for fordøyelsen.  

– Den tradisjonelle norske julematen har ofte kraftige smaker og mye fett. En kraftig, tradisjonell akevitt fungerer da som en smaksmessig kontrast til maten. Akevitten renser munnen og nullstiller smaksløkene før neste munnfull, noe som gir en bedre måltidsopplevelse, forteller Morten Thyregod Paulsen, smaksutvikler i Anora.

Les også:  Fotball-EM: Nå tar gressklipperen måldans!

Akevitt skal serveres temperert (16-18 grader) og i tulipanglass, og man skal nippe til den i kombinasjon med maten. Øl er en selvsagt følgesvenn, men du kan gjerne velge et alkoholsvakt alternativ, og husk alltid et glass vann ved siden av.

-Til lettere juleretter vil jeg anbefale mildere akevitter som gir mer balanse og harmoni mellom mat og drikke. Generelt kan man si at smakene i norsk akevitt er skreddersydd til å passe sammen med øl og norsk julemat. Mitt tips er å ta flere små nipper av akevitten sammen med maten under måltidet i stedet for å ta en eller to store skåler, sier Paulsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.