Hurtigruten Svalbard satser på fornybar energi og elektriske snøskutere

Aurora Paowertrains

Med elektriske og utslippsfrie snøskutere – drevet av solceller og vindmøller – tar Hurtigruten Svalbard batterirevolusjonen til Longyearbyen.

I vinter tar selskapet som de første i verden i bruk batteridrevne og utslippsfrie snøskutere som skal ta med gjester fra hele verden ut i den Arktiske villmarken. 

De skal ikke drives med strøm fra det lokale kullkraftverket. Når batteriene lades, skjer det med strøm lagret på batteripakker – produsert av solceller og vindkraft.

– Det er få steder som merker klimaendringene raskere enn Svalbard. Det er en trend vi som den største reiselivsaktøren i Arktis jobber hardt for å snu, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Les også:  Nye tall: Stadig flere dropper tradisjonell TV

Både strøm og varme i Longyearbyen kommer i dag fra Norges eneste kullkraftverk. Slik har det vært i generasjoner. 

– Diskusjonene om hvordan energibehovene på Svalbard skal dekkes i fremtiden har pågått i årevis. Men likevel er det lite som skjer. Derfor er det viktig for oss å gå foran, vise hva som er mulig og øke andelen fornybar energi, sier Skjeldam.

Hurtigruten Svalbard er den største og eldste reiselivsbedriften på Svalbard. Med flere hoteller og restauranter og et omfattende utfluktsprogram, er selskapet også en av Longyearbyens største private arbeidsgivere. 

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

I vinter blir de det første selskapet i verden som tar i bruk batteridrevne snøskutere. Skuterne, som kalles eSled, er spesialutviklet for tøffe arktiske forhold av det finske gründerselskapet Aurora Powertrains.

– Tenk deg å kjøre inn i den helt unike Svalbard-naturen mens nordlyset blafrer over deg. Den eneste lyden du hører er din egen pust. Så legger du til at det er selve naturen rundt deg som har produsert strømmen til snøskuteren du sitter på. Det blir en opplevelse du ikke finner noe annet sted, sier Hurtigruten Svalbard-sjef Krisztina Uzonyi.

Det er den Longyearbyen-baserte avdelingen til selskapet Assemblin AS som skal levere den komplette solcelle- og vindkraft-løsningen. Med store batteripakker for lagring av energi, skal løsningen dekke strøm- og varmebehovet på Hurtigruten Svalbards snøskuter-senter, der det også drives butikk og utleie av blant annet elektriske sykler.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

– De fornybare løsningene våre vil utnytte vindkraft om vinteren og 24 timer med midnattssol om sommeren. Med det nye samarbeidet kombinerer vi Assemblins teknologi med Hurtigrutens enestående ambisjoner og ønske om mer bærekraftige løsninger. Vi håper andre vil følge etter, sier prosjektleder Lars Rise i Assemblin.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.