Hekken din kan gjøre skoleveien farlig

fartsgrense

Mandag er det skolestart, med mange nye, små trafikanter langs veiene. – Klipp hekken og gjør skoleveien tryggere, oppfordrer Codan Forsikring.

Å sørge for fri sikt er så viktig at ansvarsforholdet er nedfelt i veiloven. Du som bor ved en vei er ansvarlig for å klippe hekken på eiendommen slik at det er god sikt ved veikryss og ved avkjørsler.

– Jeg ser mange boligveier som bugner av frodige hekker etter sommeren. Disse er kanskje fine å se på, men er farlige når de tar sikten, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan.

Les også:  46,5 kilometer ny asfalt på Helgeland

Georg har selv to skolebarn, og har erfart at det blir vanskelig for barn og bilister å holde oversikten når hekken blir for stor.

– Det er tre grunner til at du skal klippe hekken. Du mister sikt, det blir trangere om plassen og det flytter fokus fra trafikantene, sier Richvoldsen.

I siktsoner i kryss og ved avkjørsler skal det ikke være vegetasjon høyere enn 50 cm over veien.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

– Det er ikke bare for egen del du bør ha god sikt i innkjørselen, men også for at andre bilister og trafikanter, skal slippe å bli overrasket av biler som kommer brått ut i veien, sier han.

Dersom busker og hekker som står på egen tomt vokser ut på kommunal vei, kan kommunen etter veiloven kreve at privat vegetasjon beskjæres. Du kan selv melde fra til kommunen om hekker eller busker på kommunal eiendom som hindrer sikt.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

– Det skal ikke mye uoppmerksomhet til før det kan gå galt. Lav fart gir deg bedre tid til å oppfatte og reagere på omgivelsene, sier Richvoldsen.

Ved 30 kilometer i timen kjører du åtte meter på ett sekund. Vegtrafikklovens paragraf 6 sier at du alltid skal avpasse farten etter omgivelsene. Det betyr at du ofte må holde deg under fartsgrensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.