Halvor Bakke fronter humanitært prosjekt for Specsavers Bodø

hkstrategies

Specsavers har siden 2015 engasjert seg i øyehelse for den fattige befolkningen i Tanzania, gjennom det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania». Halvor Bakke har tatt på seg oppgaven med å fronte prosjektet og oppfordrer nordmenn til å levere sine brukte briller og solbriller til Specsavers-butikkene. 

Halvor Bakke, som også tidligere har vært engasjert i dette arbeidet, blir nå ambassadør for prosjektet og skal reise til Tanzania i mars sammen med et team fra Specsavers. 

Halvor Bakke oppfordrer folk til å levere inn både gamle briller og solbriller for å støtte arbeidet med å gi synshjelp til noen av de fattigste i Tanzania. Solbrillene går til folk som har blitt operert for grå stær eller står på venteliste for operasjon på Zanzibar i Tanzania.

Grå stær er den vanligste årsaken til blindhet i fattige land, og solbriller er et enkelt, men svært viktig hjelpemiddel for mennesker med denne øyesykdommen. I tillegg vil Specsavers i samarbeid med lokale helsemyndigheter gi synsundersøkelse og briller til dem som trenger det. Brillene som samles inn i Norge vil bli sortert og kvalitetssjekket før de blir med i bagasjen til Tanzania. 

Les også:  – Helse Nord må endre kurs

– Da jeg igjen fikk muligheten for å bidra til dette prosjektet grep jeg den umiddelbart. Jeg har selv dårlig syn og kan ikke se for meg hvordan jeg ville fungert i hverdagen uten briller. Mange fattige får redusert livskvalitet på grunn av dårlig syn, så det er en meningsfylt oppgave å bidra til å sette fokus på hvordan vi med relativt enkle virkemidler kan hjelpe dem, sier Halvor Bakke.

Har du et par briller eller solbriller du ikke bruker lenger, kan du altså levere dem i nærmeste Specsavers-butikk. De lokale Specsavers-butikkene rundt om i landet har mottatt briller og solbriller i flere år, og har sett stor interesse for initiativet siden oppstart. Lidvard J. Veland, optiker i Specsavers Bodø, har i alle år merket at kundene setter pris på initiativet.  

Les også:  Terningkast 6: Lattergalla på Stormen skuffet ikke

– Det betyr mye for kundene å vite at brillene og solbrillene deres kan få nytt liv og komme til nytte hos noen som trenger dem. Det er flott og inspirerende for oss som jobber i butikken å se hvor mange som har lyst til å gi. Hvert eneste innleverte brillepar kan utgjøre en forskjell, sier Veland.

Tanzania regnes som et av verdens fattigste og mest bistandsavhengige land. Over 22 prosent lever under fattigdomsgrensen, og store deler av befolkningen har ikke råd eller mulighet til verken synstest, briller eller solbriller. Synsreduksjon og blindhet en stor økonomisk og sosial belastning for den enkelte, familien og samfunnet, da de som rammes blir helt avhengige av dem rundt seg, klarer ikke å fullføre skole eller forsørge familien.

90 prosent av unødig blindhet forekommer i fattige land, og grå stær er det vanligste problemet. Grå stær er årsaken i over 50 prosent av tilfellene i fattige land, sammenlignet med 5 prosent i utviklede land.

Les også:  LESERINNLEGG: Nordland SV krever en ny Nord-Norgeplan

I juli vedtok FN en historisk resolusjon å gi synshjelp til mennesker som lider av unødvendig synstap innen år 2030. Resolusjonen er støttet av alle de 193 medlemslandene, og forplikter landene til å gi synshjelp til de 1,1 milliarder menneskene i verden som lider av synstap eller blindhet som kan forebygges eller behandles.

Norges Blindeforbund har vært engasjert i bistandsarbeid for blinde og svaksynte siden 1978, og har utført til sammen over 200 000 øyeoperasjoner gjennom sitt internasjonale arbeid. 

– I Afrika debuterer denne sykdommen i yngre alder og gir raskere synshemming og blindhet enn i vestlige land. Sterkt sollys og mangel på øyehelsehjelp gjør at grå stær er så utbredt. Bruk av solbriller kan forebygge øyesykdommen,  sie r leder i Norges Blindeforbund Terje Andre Olsen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.