Glad for milliarder til kirkebygg

kirke

Regjeringen oppretter et kirkebevaringsprogram på ti milliarder kroner. Sekretariatet skal ligge i Trondheim. – Glad for at regjeringen nå oppretter kirkebevaringsprogrammet som blir et generasjonsfond for fremtiden, sier kirkerådslederen.

– Kirkebyggene er viktige når vi skal fortelle historien om Norge. De må være åpne, tilgjengelige og tas i bruk. Da er vedlikehold viktig. Kirkene representerer de lange linjene i historien og dette må vi formidle til nye generasjoner.

Les også:  Bjella slipper albumet "Nysetmåne"

Det sier Kristin Gunleiksrud Raaum etter at regjeringen i dag presenterte kirkebevaringsprogrammet som skal starte opp i 2024. Hun er leder i Kirkerådet.

På en pressekonferanse i nærheten av Nidarosdomen presenterte finansministeren, helseministeren og barne- og familieministeren programmet: Ti milliarder kroner skal gå til å bevare kirker over hele landet, og det opprettes et kirkebevaringsfond.

Sekretariatet for bevaringsprogrammet skal ligge i Trondheim.

– Kirkebevaringsprogrammet er et stort samfunnsoppdrag som Den norske kirke ser frem til å samarbeide om. Det vil kreve et fortsatt godt samarbeid mellom Riksantikvaren, KA og Kirkerådet. Regjeringen må også være en aktiv partner i arbeidet.

Les også:  MUSIKK: Billie Van ute med låta "Signals"

I 2022 foreslo Kirkerådet, Riksantikvaren og KA hvordan kirkebevaringsprogrammet kan utformes og organiseres.

– Vedlikeholdsetterslepet på kirkene er enormt. Vi har ingen tid å miste, sier kirkerådslederen.

Den norske kirkes medlemsundersøkelse viser at mange er opptatt av kirken i sitt nærmiljø. 3 av 4 mener det er viktig at kommunen vedlikeholder kirkebyggene.

Raaum understreker at kommunene har ansvar for byggene, men at kirkebevaringsprogrammet skal heve nivået.

Les også:  Ruby Red & the Moonshine Brothers slipper albumet "Getting Louder"

– Kommunene har ansvaret for vedlikehold av byggene, men mange kommuner sliter med store etterslep. Derfor er denne statlige satsingen både svært velkommen og helt nødvendig dersom kulturarven skal ivaretas for fremtiden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.