ANNONSE: Gjør energieffektive endringer i hjemmet ditt

Energi og miljø er høyaktuelle tema. Vi må tenke bærekraft, og vi får stadig tips om hva vi kan gjøre for å ivareta klima og miljø. Det som er bra, er at slike tiltak også gjerne har en positiv innvirkning på lommeboken – og det er jo en vinn-vinn-situasjon. Her har vi samlet våre beste tips for endringer du selv kan gjøre i hjemmet ditt for å spare penger og dermed skåne miljøet samtidig.

Vi befinner oss ved et veiskille

Vi er på mange måter i en mellomfase nå. Vi vet at endringer må til, samtidig er det krevende å endre rutiner, vaner og forbruksmønster. Da er det kanskje lettest å starte der du også kan spare penger selv, samtidig som du gjøre noe bra for kloden og miljøet.

Gjør investeringer for fremtiden

Så hvor begynner man? Først kan man starte med å se på boligen. Bor du i et gammelt bygg kan det være mye å spare på strømregningen ved å etterisolere, få nye foringer i vinduer eller dører, eller bytte til nye lavenergivinduer. Visste du at varmetapet fra eldre vinduer kan utgjøre over 40 % av boligens totale varmetap? Da sier det seg selv at det kan være mye penger å spare ved å starte her.

Hvordan varmer du opp huset? Dette påvirker strømregningen i stor grad. I følge Enova går så mye som 55 % av energiforbruket i en gjennomsnittsbolig i Norge til oppvarming av rom. Å investere i en varmepumpe sparer energi, gir godt inneklima og er bra for miljøet. Du kan faktisk regne med å halvere strømforbruket til romoppvarming ved å installere en luft – til luft varmepumpe.

For mange er slike energitiltak investeringer som koster en del der og da, men som vil lønne seg på sikt. Noen energiutbedringer kvalifiserer også til støtte fra Enova. Dersom du ikke har oppsparte midler til rådighet, kan et kortsiktig lån være en god løsning. Santander har hjulpet nordmenn med finansiering i en årrekke og er et trygt og solid alternativ. Sjekk gjerne deres lånekalkulator.

Mange bekker små

Det er dessuten en rekke små tiltak man kan gjøre hjemme som ikke trenger å koste så mye, men som kan spare deg for både energi, penger og dermed miljøet. Dette er for eksempel:

  • Skru av lys på rom du ikke befinner deg i
  • Skru ned varmen et par grader
  • Installer sparedusj og sparedyser
  • Fylle opp vaskemaskiner og oppvaskmaskiner før bruk
  • Tenk over shopping vanene dine; kanskje du skal ha shoppestopp en periode, eller prøve å finne brukte varer på markedsplasser på nett
  • Bytt ut lyspærene hjemme til sparepærer
  • Tenk mer over matavfall og spis rester i hverdagen.

Det er med andre ord en rekke tiltak du selv kan gjøre og med justeringer av vanene dine vil du både skåne miljøet og lommeboken din – uten at det koster for mye.

LÅNEEKSEMPEL

Nye lån: Effektiv rente 10,36 %, kr 130 073, over 5 år, kostnad kr 35 010, totalt kr 165 083

Refinansiering: Effektiv rente 9,80 %, kr 144 000, over 10 år, kostnad kr 78 549, totalt kr 222 549

Etableringsgebyr kr 950, Termingebyr kr 30

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.