Fra 1. januar 2020 ordner Skatteetaten opp i skatteforholdene for de som må betale tilbake en ytelse til NAV.
Frem til nå har det vært slik at de som må betale tilbake en NAV-ytelse i de fleste sakene også har betalt tilbake skatten på ytelsen til NAV. Mottakere av NAV-ytelser har dermed betalt tilbake mer enn de har fått utbetalt og dette har først blitt rettet opp i etterkant. Det vil Skatteetaten nå endre.
— Fra årsskiftet endrer vi regelverk og praksis, og ordner opp i skatteforholdene direkte med NAV for de som må tilbakebetale en ytelse. Du slipper dermed å betale tilbake penger som du selv aldri mottok og vil ikke risikere å komme i en situasjon der staten skylder deg penger, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Endrer forskriften
Fra 1. januar 2020 endres skattebetalingsforskriften slik at skattebeløpet kan overføres fra Skatteetaten til NAV med en gang det foreligger et vedtak om tilbakebetaling. Det betyr at mottakerne av NAV-ytelser ikke lenger trenger å betale tilbake skattebeløpet. Endringen fører til at brukere kun må betale tilbake beløpet de faktisk fikk utbetalt fra NAV, og ikke skatten i tillegg.
— Jeg er glad vi nå kan endre både regelverk og praksis for å få dette til, sier Holte.
Regelendringen som Skatteetaten innfører vil ikke ha tilbakevirkende kraft. De som allerede nedbetaler en NAV-ytelse kan likevel få ordnet opp i skatteforholdene sine ved å ta kontakt med Skatteetaten. De vil på nyåret få et brev som forklarer hvordan de kan gå frem.
NAV endrer praksis
— NAV er veldig fornøyd med endringen i skattebetalingsforskriften fra 1. januar 2020. Vi endrer praksis slik at mottakerne slipper å tilbakebetale skattebeløpet av tilbakebetalingen. Dette er en god løsning for de som er berørt, sier økonomi- og styringsdirektør i NAV, Marianne Fålun.
Status for retting av feil skatteberegning
Skatteetaten oppdaget i november at opptil 17.500 personer ikke har fått korrekt skatteberegning. Berørte har ikke fått tilbake den skatten de ble trukket da utbetalingen skjedde, selv om de har betalt tilbake hele ytelsen. Feilen er nå i ferd med å rettes opp. De berørte blir kontaktet av Skatteetaten før jul og vil få korrigert skatteberegning senest i løpet av januar og deretter fortløpende utbetaling.
— Jeg beklager at en feil hos oss har ført til at mange med NAV-ytelser ikke har fått justert skatten sin slik vi har lovet dem. Dette vil vi rette opp tilbake til 2016 for alle som har betalt tilbake hele ytelsen til NAV. Vi har som mål at alt er rettet opp i løpet av januar 2020, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Dersom du har betalt tilbake hele NAV-ytelsen tidligere enn 2016 og mener du ikke har fått korrekt skatteoppgjør, må du ta kontakt med Skatteetaten.
Mulige konsekvenser av feil inntektsopplysninger
Opplysninger fra skatteoppgjøret brukes av offentlige og private virksomheter. En mulig følge av Skatteetatens manglende oppfølging av de opptil 17.500 kan være at et for høyt inntektsgrunnlag er brukt av disse virksomhetene.
Skatteetaten vil varsle personene som kan være berørt og be dem ta kontakt med virksomhetene som kan ha brukt dette inntektsgrunnlaget.