Å gi bort blomster i julegave er en kjærkommen tradisjon. Nå vil nordmenn også gi bort stiklinger.
Interessen for planter eksploderte med all hjemmetiden i forbindelse med pandemien og har vedvart i etterkant. En av trendene som virkelig har slått rot blant nordmenn er å ta stiklinger.
– Stiklinger er på alles munn, og med det ser vi at en ny grønn julegave er i vinden, konstaterer gartner i Plantasjen, Hans Jensen.
Nå som julen nærmer seg, kan nordmenns store interesse resulterer i mange personlige og meningsfylte julegaver. Ifølge Plantasjens årlige rapport «Juletrender», planlegger fire av 10 nordmenn å gi bort en blomst i julegave i år. Én av 10 kan tenke seg å gi bort en stikling.
– Planter og blomster er en julegave med et innebygd, positivt budskap. Kanskje du har en sjelden plante stående hjemme som venner og familie har siklet på lenge? Da bør du prøve deg på stiklinger, oppfordrer Jensen.
Å gro fram egne planter fra en stikling er blitt en utbredt og populær trend. I dag tar nesten 70 prosent av nordmenn stiklinger. En av de viktigste årsakene til at nordmenn nettopp tar stiklinger, er for å kunne gi i gave eller bytte med venner.
– Å kunne dele med hverandre er en viktig del av stiklingskulturen. Det betyr noe ekstra å få en plante fra en venn. Julen er jo høytiden for å dele gleder, og er det en ting man får mye glede av, så er det å omgi seg med og ta vare på planter, påpeker Jensen.
Sindre Hetlelid Svines (29), også kjent som «Plantegutt» på Instagram, skal selv gi bort stiklinger til slekt og venner:
– Stiklinger er en superfin gave å gi, og på samme tid en flott gave å få. Det er en gave som vil fortsette å gi, siden den heldige mottakeren etter hvert kan ta sine egne stiklinger. Stiklinger kommer av at en plante har fått kjærlighet og vokst seg større, så det å gi bort stiklinger er som å gi bort litt kjærlighet, forteller Svines.
Gartner Jensen råder om å starte forberedelsene med julegaven så fort som mulig, slik at stiklingen får begynt å slå rot før den gis bort.
– Å ta stiklinger innebærer at du tar en liten del av en større, frisk plante og sørger for at den får røtter. På denne måten får du ikke bare en ny plante, men en genetisk kopi av morplanten. Vindusblad og gullranke er to planter som er enkle å starte med, forteller Jensen.
Svines sier seg enig og legger til et par erfaringer han har gjort seg:
– Optimale forhold gjør at stiklingen vil få røtter raskere, så sørg for høy temperatur mellom 20-30 grader, høy luftfuktighet ved å plassere den for eksempel i en glassklokke eller plastikkpose, og mye lys. Vinduskarmen, uten trekk, er perfekt, forteller han.
- Forberedelser: Sjekk at planten er frisk ved å studere bladene. Pass på at du ikke sender med skadedyr ved å vaske stiklingen med grønnsåpevann. Sørg for at moderplanten har fått rikelig med vann, før du klipper av stiklingene. Da er sjansen større for at stiklingen slår solid rot.
- Skjær av stilk: For å ta en stikling må man få med et vekstpunkt, også kalt node. Disse ligger som regel rett under et bladpar. Bruk en skarp kniv.
- Jord eller vann: Røttene dannes ved å putte stiklingene i vann eller i jord. Ved å plante den i jord, er det større sjanse for at den klarer seg og det blir lettere å gi den bort som gave.
- Ferdigpottet: Siden det skal være en gave, er det stas å gi bort stiklingen i en fin potte. Gjør den klar til å gis bort og sett den i mellomtiden i et lys, fuktig og varmt miljø. Pakk den inn godt, nå som det er vinter og kaldt.
- Informer mottakeren: Det er ikke sikkert at stiklingen rekker å slå rot før du gir den bort. Informer derfor den heldige mottakeren om å sjekke røttene og etter hvert potte om til mer næringsrik jord.
– Til slutt er det verdt å bemerke at dette ikke er en gave som egner seg til å legge under juletreet. Gi den heller personlig, så får personen glede av den fra første sekund, avslutter Jensen.