ANNONSE: Forbruksgjelden økte i september: – Feiringen av gjenåpningen har som ventet gitt høyere forbruk

Forbruksgjelden økte med 0,2% i september. I september kunne man se en ny økning i nordmenns samlede usikrede forbruksgjeld, denne gangen med 0,2 milliarder.

Gjelden er nå totalt på 151,4 milliarder, ifølge tall fra Gjeldsregisteret.

Mange eksperter spådde noe øket forbruksgjeld så fort gjenåpningen av landet var et faktum, men så langt ser den ut til å ha en marginal effekt på gjeldsutviklingen.

Tallene avslører også øket bruk av kredittkort da den rentebærende kredittkortgjelden økte fra 20,2 til 20,4 milliarder.

Forbrukslån økte også i september fra 68,2 til 68,7 milliarder.

– Feiringen av gjenåpningen har som ventet gitt høyere forbruk, men det er likevel hyggelig å se at stadig flere betaler ned kredittkortgjelden i tide. Veksten i forbrukslån kan muligens også relateres til gjenåpningen, men høyt prisnivå på elektrisitet, og «oppbrukte reserver» som følge av pandemien, kan også være medvirkende årsaker til at flere tok opp forbrukslån i september, sier daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad.

Les også:  ANNONSE: Hvordan søke om kredittkort?

Lån på dagen og kredittkort er to populære alternativer

Ikke alle har behov for et stort lån, noen ønsker heller et lite lån for å dekke mindre beløp til blant annet uforutsette utgifter.

Når kjøleskapet tar kvelden, eller når platetoppen streiker har man gjerne behov for penger med en gang. Da er det ofte to alternativer folk går for, og det er kredittkort eller smålån på dagen.

Og dersom man går for kredittkort kan man få opp til 45 dagers rentefrihet, det betyr at dette er et rimelig alternativ.

Det forblir rimelig så lenge du er sikker på at du klarer å betale tilbake pengene når regningen kommer på bordet. Gjør du ikke det kan du oppleve skyhøye kostnader som en konsekvens.

Les også:  ANNONSE: Spar penger uten å gå på kompromiss med kvaliteten på mobilabonnementet ditt

Lavere renter, men tenk deg godt om

Noen trenger imidlertid lenger tid til å betale tilbake. Derfor er det mange som heller går for et smålån på dagen.

Dette er et lån som ofte har lavere renter enn et kredittkort. Likevel er smålån et forbrukslån, man bør altså tenke seg godt om før man tar opp lån uten sikkerhet.

Uansett hvilket alternativ man velger, skal pengene alltid betales tilbake, og jo lengre tid man bruker, jo dyrere blir lånet.

Derfor står du overfor større utgifter ved å ta opp et forbrukslån på dagen

Forbrukslån på dagen er et lån du kan søke om uten å stille med sikkerhet i for eksempel eiendom.

Les også:  ANNONSE: Slutt å søke etter SMS-lån på nettet

Her bør du være oppmerksom på at dette vil si at kostnadene er høyere enn ved et lån med sikkerhet. Dette skyldes at disse lånene har en høyere rente. For å få et rimelig lån på dagen bør du sammenligne ulike alternativer hos forskjellige banker som tilby dette.

Velger du å sammenligne, er det viktig at du ser på den effektive renten, og ikke bare på nominell rente. Det er den effektive renten som viser lånets reelle kostnad.

Sammenligningstjenester kan hjelpe deg med søke lån hos flere banker, da sparer du tid og kan velge det tilbudet som passer din økonomi best.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.