Fondskunder og aksjekunder kjøper under børsuroen

aksjer

Mens børsfallet i begynnelsen av februar skremte Nordnets fondskunder, benyttet nettmeglerens aksjekunder korreksjonen som en kjøpsmulighet.

Den første uken i februar, da børsene falt kraftig flere dager på rad, registrerte Nordnet et rekordhøyt salg av aksjefond. Over 200 millioner kroner ble nettosolgt på en uke. Når børsene begynte å tikke oppover igjen utover måneden kjøpte kundene tilbake deler av aksjefondene de dumpet. Resultatet ble likevel et nettosalg av aksjefond på 88 millioner kroner i februar.

Les også:  Danske Bank setter ned renten igjen

Også blant Nordnets aksjekunder var det rekordhøyt salg av enkeltaksjer i begynnelsen av februar, men de samme kundene benyttet korreksjonen til å hamstre aksjer de påfølgende ukene. Totalt nettokjøpte nettmeglerens kunder aksjer for hele 354 millioner i februar, noe som er svært høyt.

– Begge kundegruppene solgte aksjer og aksjefond dagene børsene raste, men aksjesparerne var mye raskere med å kjøpe seg inn igjen – og kjøpte langt mer aksjer enn de solgte, kommenterer Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Han legger til at de som handler enkeltaksjer normalt er mer kortsiktig og mer opportunistiske enn de som handler fond.

Les også:  Kirkens Bymisjon ber om korona-krisepakke for barn i fattigdom

Sættem er noe overrasket over at fondskundene solgte så mye aksjefond under turbulensen, siden fondssparere normalt er mer langsiktig enn aksjesparere og alltid får høre at de bør sitte i ro når markedene faller.

– En del fondskunder har nok hatt litt for mye aksjefond i porteføljen sin grunnet langvarig kursoppgang. Disse ble trolig skremt av børsfallet, og solgte seg ned for å sikre gevinst. Det skal bli interessant å se om fondskundene kommer tilbake i mars og april, avslutter han.

Les også:  Ti viktige boligtips under coronakrisen

Pengene som gikk ut av aksjefond i februar ble jevnt fordelt mellom ulike rentefond og bankkonto.

De to mest kjøpte fondene i februar var to rentefond: FORTE Obligasjon og KLP Kredittobligasjon. De to mest solgte var aksjefondene DNB Teknologi og SKAGEN Kon-Tiki.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.