Tre personer druknet i Nordland så langt i år

Redningsselskapet

Sju menn og én kvinne omkom i drukningsulykker i oktober. Så langt i år har 67 personer druknet i Norge, men bare tre i Nordland, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Det er en nedgang på 17 % sammenlignet med samme tidspunit i fjor, da 80 personer hadde druknet. Fire av de 24 som har druknet etter ulykker fra fritidsbåt så langt i år, omkom i oktober.

En mann i 70-årene druknet da en fritidsbåt gikk ned ved Feøy utenfor Karmøy i Rogaland. En person overlevde ulykken.

I Vestland fylke ble to menn og én kvinne meldt savnet etter at en robåt ble tatt av strømmen og drev utenfor en foss i Tokagjelet i Kvam. To av de tre personene, som var i 60- og 70-årene, er så langt funnet omkommet. Den tredje er fortsatt savnet.

Les også:  LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

Ved utgangen av oktober har 19 personer druknet etter å ha falt i sjø, vann eller elv fra land. Av disse omkom tre unge menn og en eldre mann i måneden som gikk.

I Troms og Finnmark ble en gutt i tenårene ble funnet omkommet i sjøen i Harstad sentrum, mens en ung mann i 20-årene ble funnet i sjøen like utenfor Tromsø sentrum. Begge ble funnet etter leteaksjoner. I Bergen sentrum ble en mann, også han i 20-årene, observert livløs i sjøen av en forbipasserende i båt. En mann i 80-årene ble funnet omkommet i Hogstadvannet i Asker i Viken etter å ha vært savnet i flere dager.

Les også:  Ber regjeringen bla opp for nye sykehus i Nord-Norge

Troms og Finnmark har hatt 14 drukningsulykker fra januar til og med oktober. 12 personer har omkommet i Vestland, mens 10 personer har druknet i Viken. Oslo har færrest drukningsulykker så langt i 2021, med én ulykke. 

88 prosent av de som har druknet så langt i 2021 er menn, mens 12 prosent er kvinner.

Mange drukningsulykker skjer når det er kaldt i vannet. Redningsselskapet ber alle ivareta egen sikkerhet når de ferdes nær sjø og vann, og tenke over hvordan du skal reagere om du havner i kaldt vann ved et uhell.

Les også:  And the winner is Narvik!

– Når vanntemperaturen er under 15 grader reagerer kroppen med kuldesjokk. Det betyr ukontrollert gisping og hyperventilering, noe som gjør at du kan svelge mye vann og drukne raskt. Om du er klar over at kuldesjokket går over etter rundt ett minutt. Er sjansen mindre for at du får panikk. Da kan du heller bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du legge en plan for hvordan du skal berge deg selv, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.