Slik bør du vinterlagre høytrykksspyleren

Foto: Kärcher

Temperaturen varierer i vårt langstrakte land, men minusgrader er nært forestående. Dette er en kritisk tid for høytrykksspylere, da de ikke tåler minusgrader særlig godt.

Vann og minusgrader betyr is, og is kan utvide seg inne i maskiner. Resultatet kan bli at koblinger og komponenter som pumpehus, slanger og pistolgrep sprekker og blir ødelagt.

– Hver vår får vi henvendelser fra personer som har fått høytrykkspyleren sin ødelagt i løpet av vinteren. Dette er helt unødvendig og kan forhindres med noen enkle grep, sier Knut Ivar Haave, kategorisjef i Felleskjøpet Agri.

Tøm, tørk og bær innendørs
Høytrykksspyleren bør tømmes skikkelig etter siste bruk før vinterlagring. For å tømme maskinen kan du spyle en stund etter at du stenger vanntilførselen. Videre kan du vende og riste på slange og maskin for å få ut siste rest av vann.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

– Uansett hvor nøye du er med tømming og tørking, er du ikke garantert å få vekk alt vannet. Vi anbefaler derfor å bære maskinen innendørs i god tid før temperaturen nærmer seg nullpunktet, sier Haave. Og med innendørs mener vi et tørt sted med konstant temperatur over 0 grader gjennom hele vinteren, presiserer han.

Unngå garasje, boder og skjul
Dersom du skal vinterlagre høytrykksspyleren i garasjen, boden eller skjulet bør dette være isolert og oppvarmet, og høytrykkspyleren bør være tømt for vann og tørr.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

– Feilen mange gjør er å la maskinen stå for lenge ute, i uisolerte boder og garasjer på høsten. Det skal faktisk ikke mer enn noe få minusgrader til før komponenter kan ryke. Og skulle du mot formodning trenge maskinen flere ganger i løpet av høsten, er det ikke en altfor stor oppgave å bære den ut igjen, sier Haave.

Bruk frostvæske
Lagringsplass kan være en utfordring. Hvis et kaldt vinterlagringssted er eneste muligheten du har, finnes det en metode du kan benytte deg av, uten at vi kan garantere utfallet.

Les også:  50 år med tekst under korken!

– Frostvæske er en mulighet. Etter siste bruk, etterfulgt av skikkelig tømming for vann, kan du kjøre frostvæske gjennom maskinen. Hell tilstrekkelig med frostvæske i en bøtte, og sett en kort inntaksslange i bøtten. Kjør frostvæsken gjennom maskinen uten trykk, sier Haave.

Denne metoden kan benyttes uavhengig av om maskinen skal oppbevares inne eller ute, da du unngår korrosjon inne i maskinen gjennom vinteren. Frostvæsken du benytter bør spyles i en beholder for gjenbruk – alternativt benytte en miljøvennlig frostvæske.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.